Ericsson har utvecklat ett eget feltolerant operativsystem avsett för stora inbyggda system, som servernoder i de mobila näten. Detta skalbara operativsystem kan både hantera hög tillgänglighet och mjuk realtid. Fortfarande är över 50 procent av de realtidsoperativsystem som används i inbyggda system hemmagjorda. Den vanligaste orsaken till att många väljer att utveckla sina egna operativsystem är det höga priset på kommersiella produkter. Men för Ericsson var drivkraften istället ett mycket högt krav på feltolerans.
- Vi hittade inga kommersiella realtidsoperativsystem som erbjöd tillräckligt bra feltolerans för telekomtillämpningar, säger Lars Hennert på Ericsson Utveckling i Älvsjö.
Ericsson tog därför fram sitt eget operativsystem, kallat Telorb, för distribuerade inbyggda system. Kronan på verket för Telorb är en objektorienterad feltolerant databas som lagras i processorns flyktiga minne. Databasobjekten lagras alltid samtidigt på två processorer, vilket leder till en mycket bra redundans i det distribuerade systemet. Att den lagras i RAM-minne innebär att varje objekt kan skapas snabbare än om den lagrades på disk på traditionellt vis.
- Kommersiella operativsystem saknar denna inbyggda databas och redundansen måste då implementeras på annat sätt av användaren, säger Lars Hennert.
Hög tillgänglighetDessutom har Ericssons operativsystem ett övervakningssystem som håller reda på vilka programvaror som exekveras på vilka processorer, och även vilka processorer som är konfigurerade för att köra de olika programvarorna.
- Så snart ett fel uppstår kan exekveringen - i realtid - flyttas till en fungerande processor, säger Alexander Larruy, konstruktionschef för Telorb.
Telorb hanterar så kallad mjuk realtid, vilket innebär måttliga krav på att operationer skall utföras inom en viss tidsmarginal. Mjuk realtid är oftast tillräckligt för telekomtillämpningar - det är ju ingen kris om det ibland dröjer några millisekunder extra innan tonen i telefonen hörs. Telorb är en plattform för extremt hög tillgänglighet, systemet får inte vara nere mer än 30 sekunder per år. Operativsystemet är dessutom linjärt skalbart och programvaran kan skrivas i både C++ och Java.
Telorb har varit under utveckling i flera år, men fick sitt första kommersiella genombrott förra året i en stor servernod för ett mobilnät i Chicago. Operativsystemet ingår för närvarande som del i Ericssons lösningar för mobila nät, men kan så småningom träda fram som en fristående produkt.
- En kommersiell lansering av Telorb kommer att underlättas av erfarenheter från redan driftsatta anläggningar i mobilnäten, säger Alexander Larruy.
Susan Kelly