JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Framåt för samkonstruktion

Numera finns det faktiskt enstaka verktyg som stöder samkonstruktion av maskin- och programvara. Små nystartade företag som Coware har presenterat intressanta lösningar på sistone. Men fortfarande dominerar verktyg för samverifiering.


Verktyg för samkonstruktion mellan maskin- och programvara står högt på många konstruktörers önskelista. En orsak är att allt fler asicar numera är system-på- kisel-kretsar, alltså system med inbyggda processorer eller styrkretsar. Och då är det inte gångbart att utveckla maskin- och programvara var för sig.

Dessvärre är det fortfarande tunnsått med hjälpmedel som verkligen stöder samkonstruktion, och inte bara samverifiering. Men visst finns det undantag, och två intressanta exempel kommer faktiskt från Europa - Coware, ett ungt företag med rötter i det belgiska forskningscentrumet Imec, och nystartade franska Arexsys.

Coware lanserade i början av året N2C, en verktygssvit som hjälper konstruktörer att skapa arkitekturoberoende systemspecifikationer, dela upp systemet på maskin- och programvara och välja lämpliga kärnor. Verktyget syntetiserar gränssnittet mellan maskin- och programvara, och klarar dessutom samsimulering.

N2C står för Napkin to Chip, vilket syftar på hela arbetsgången från när man ritar ihop en systembeskrivning på en servett till färdigt kisel.

- Med vårt verktyg kan man gå från napkin-to-chip på hälften av tiden jämfört med traditionella metoder, säger Cowares marknadschef Joseph Brogley.

I början av sommaren lanserade företaget även Coware Processor Kit, som gör det lättare att integrera programmerbara kärnor i N2C.



SDL blir C och VHDL


Arexsys har ingen produkt på marknaden ännu, men på konstruktionskonferensen Dac lättade man på förlåten till ett systemverktyg som bygger på SDL - System Design Language - ett språk som redan används av mer än 25 000 systemkonstruktörer.

Hjälpmedlet läser SDL och hjälper konstruktören att dela upp systemet på maskin- och programvara. Sedan följer en kompilering, och ut kommer mjukvara i form av C-kod på låg nivå samt registernivåkod som kan syntetiseras för att skapa grindar. Dessutom genererar verktyget gränssnittet däremellan.

Även Nu Thena kom till Dac med nyheter i genren. Systemverktygsfamiljen Foresight har fått tilllägget Foresight Codesign. Det erbjuder ett eget systemnivåspråk för att skapa en exekverbar systemspecifikation. Nytt är täta kopplingar till marknadens VHDL- och Verilogsimulatorer. Sedan tidigare har man kunnat importera C-kod till systemmodellen.

Verktygen för samverifiering mellan maskin- och programvara gör också framsteg. Summit köpte i början av augusti det finska företaget Prosoft, och har utökat sin samverifieringsprodukt V-CPU med Prosofts E-Sim. V-CPU länkar felsökningsverktyg för programvara, som instruktionsuppsättningssimulatorer, med hårdvarusimulatorer.

Tack vare integrationen med E-Sim kan utvecklare av programvara komma åt en virtuell prototyp av hårdvaran på ett ännu tidigare stadium.



Snabbare med cykelbaserat


Synopsys har uppgraderat samverifieringsverktyget Eagle, som efter köpet av Viewlogic ingår i Synopsys produktportfölj. Den nya versionen 3.2 har blivit snabbare tack vare ett gränssnitt till Synopsys cykelbaserade simulator Cyclone. Dessutom har Eagle fått 18 nya processormodeller och bättre stöd för instruktionsuppsättningssimulatorer.

- Kombinationen av Eagle och Cyclone har testats på Siemens och minskade ner verifieringstiden rejält. Företaget verifierade ett växelsystem med hela 24 inbyggda processorkärnor, säger David Park, marknadschef på Synopsys.

Synopsys och Quickturn avslöjar dessutom planerna på att länka Eagle med Quickturns emulatorer Mercury, System Realizer och Cobalt. Därmed kan samverifieringarna bli ännu snabbare. Eagle binder, liksom V-CPU, samman felsökningsverktyg för programvara med hårdvarusimulatorer, och då är hårdvaruverktyget en flaskhals. Men en emulator eller en cykelbaserad simulator är ju mycket snabbare än en traditionell simulator.

Även Avant och Mentor Graphics vill samarbeta för att öka takten inom samverifiering. De båda företagen presenterar ett partnerskap för att integrera Mentors samverifieringsprodukt Seamless CVE med Avants cykelbaserade simulator Polaris.

Mentor lanserade dessutom nyligen Seamless Codesigner, som länkar Seamless CVE med Nu Thenas Foresight Codesign. Därmed kan systemkonstruktörer exekvera systemprogramvara mot systemmodeller på hög nivå eller mot hårdvarumodeller beskrivna i VHDL och Verilog.

Charlotta von Schultz

Summit, Synopsys, Quickturn och Mentor Graphics har svenska kontor. Övriga företag kan nås på Internet: www.coware.com, www. arexsys.com, www.nuthena.com, www.avanticorp.com, www.otm.fi/prosoft

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)