Totalåtagande är ordet för dagen bland de svenska kontraktstillverkarna av elektronik.
De flesta erbjuder kringtjänster, allt från konstruktion till slutmontering.
Kontraktstillverkning av elektronik är en av det sena 1990-talets guldbranscher. Den goda tillväxten på 30-40 procent per år förklaras både av den allmänt rådande outsourcingtrenden och av att kontraktstillverkarna numera erbjuder ett allt större spektrum av tjänster. Svunnen är den tid då kontraktsleverantören fick komponenter och mönsterkort av sin uppdragsgivare bara för att sätta samman dem.
Idag är totalåtagande ett ord som ofta nämns när legotillverkarna, kontraktstillverkarna eller CEM-företagen (contract electronic manufacturing) ska beskriva sin verksamhet. I ordet ingår oftast konstruktionshjälp, inspektion och test av varierande grad. Ibland erbjuds även programmering och kringproduktion av plåt- och plastdetaljer.
Inköpstjänster, logistik och paketering är några andra tjänster som många kontraktstillverkare har på repertoaren.
I tabellerna finns företag i alla storleksklasser, från nystartade Flodafors Lego till det internationella fulltjänsteföretaget Flextronics.
Gemensamt för dem alla är en synnerligen optimistisk syn på framtiden. En informell förfrågan ger vid handen att företagen tror sig vilja anställa mellan 700 och 1 000 personer nästa år. Och man ska investera mellan 200 och 400 miljoner kronor i ny produktionsutrustning.
Nödvändiga certifikat
Kvalitetscertifikat, allra minst ISO9002, är idag så gott som nödvändigt för den legotillverkare som vill ge ett seriöst intryck. Allt fler skaffar också någon form av miljöcertifikat, något som var närmast okänt i branschen för två år sedan.
Att Sverige blivit ett "legoland" märks inte minst på den ökade internationaliseringen. Flextronics var först av de stora internationella företagen att etablera sig här. Förra året följde Solectron och SCI efter. Branschen är mycket dynamisk - häromveckan blev det klart att ABB genom köpet av Alfa Laval Automation bildar en ny aktör med nära en miljard i omsättning. Det är förmodligen inte årets sista strukturaffär i branschen.