EU vill att 90 procent av all kasserad elektronikutrustning ska samlas in och att 60 procent av produkterna återvinns. Förslaget till nytt EU-direktiv för hantering av elektronikskrot som ska gälla från år 2000 väcker debatt.
- Att sätta upp ett insamlingsmål i procent för elektronikutrustning är inte vettigt. Dels är det omöjligt att mäta på det viset och dels är det inkonsekvent ur miljösynpunkt, säger Anders Edgren på Gotthard Ragn-Sells Elektronikåtervinning AB då Elektroniktidningen ber honom kommentera EU:s direktivförslag.
Anders Edgren är knappast ensam om att vara kritisk till det första direktivförslag för hantering av elektronikskrot som EU tagit fram. Elektronikindustrin har samstämmigt vänt sig mot att mål för insamling och återvinning helt enkelt förses med procentsatser. Upp till 90 procent av elektroniken ska samlas in och 60 procent ska återvinnas, enligt förslaget.
- Miljönyttan borde istället vara vägvisande, menar Anders Edgren.
Den brittiska organisationen Industry Council for Electronic Equipment Recyclers, ICER, menar också att EU-målen är diffust formulerade eftersom det är oklart om procentsatserna gäller vikt eller antal produkter. Dessutom är organisationen kritisk till att direktivförslaget tycks ha baserats på de regler som gäller för förpackningsmaterial.
- Elektronikskrot är betydligt mer komplext än kasserade förpackningar, säger en talesman för organisationen.
Kritik från industrin
Kritik har även riktats mot att tillverkare föreslås inkludera kostnaden för insamling och återvinning i priset för nya elektronikprodukter. Dessutom ska de enligt EU-förslaget även bära hela kostnaden för insamling av äldre produkter.
De föreslagna reglerna lägger hela ansvaret på medlemsstaternas regeringar och elektronikproducenter, som definieras som tillverkare eller importörer av elektronikutrustning. Det är dock oklart vilket ansvar som ska lastas komponenttillverkare, distributörer och återförsäljare. Industrin har även vänt sig mot att EU vill att nedmonteringsmanualer skrivs för såväl nya som existerande produkter.
- Verkligt spännande vore om man kunde enas om en gemensam standard för hur återvinningen ska gå till och certifiering av de som återvinner. Det skulle även höja statusen på området, menar Anders Edgren.