JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Asiatisk kris får svårfångade effekter

Hur den ekonomiska krisen i Asien kommer att påverka elektronikindustrin är svårt att sia om, menar marknadskännare Elektroniktidningen talat med.


- Det är omöjligt att säga vad krisen får för effekter på elektronikindustrin eller hur djup och långvarig den blir. Japan är nyckeln till om krisen vidgas eller ej, menar marknadsanalytikern Bill McClean på amerikanska IC Insights.

Bill McClean menar att om den ekonomiska krisen kan isoleras i Korea och inte på allvar sprider sig till resten av regionen, behöver den inte få särskilt stor inverkan ens på den asiatiska elektronikmarknaden. Men om krisen sprider sig som en influensavåg kan den eventuellt få allvarligare konsekvenser.

- Men det är inte särskilt troligt, säger han.

Att krisen i Korea skulle leda till produktionsminskningar hos de koreanska halvledar- och elektroniktillverkarna är inte heller troligt.

- Hur ska Korea ta sig ur krisen, frågar han retoriskt.

- Jo, genom export av elektronik och till dessa behöver man kretsar, tillägger han genast.

Eventuellt kan DRAM-priserna komma att påverkas. Detta eftersom den låga valutakursen minskar tillverkningskostnaderna, vilket öppnar för möjligheten att sänka priserna, utan bestraffningar i form av antidumpningsavgifter. Å andra sidan gäller de minskade tillverkningskostnaderna endast arbetskraften och inte material eller räntor på lån till utrustning. Så frågan är vilket utrymmet blir för verkliga prisminskningar.

- Dessutom behöver ju Korea få in så mycket dollar man bara kan, säger Bill McClean.

Vad gäller de koreanska företagens investeringar är läget mindre tvetydigt.

- Det är helt klart att koreanerna nu omvärderar sina investeringar, en del planer måste helt avskrivas och andra skjuts på framtiden, säger Malcolm Penn på det engelska marknadsanalysföretaget Future Horizons.

Enligt Malcolm Penn är det exempelvis ännu oklart när Hyundai och LG Semicon kommer att få råd att färdigställa sina påbörjade jättefabriker i Storbritannien.

- Men man bör inte underskatta företagens taktiska förmåga. De kan ha fler kort i bakfickan, tillägger han.

Ett sådant, som lär vara i spel, är att erbjuda utrustningstillverkarna hyra istället för betalning eller betalning i form av delägarskap. Alla möjliga knep kommer att utnyttjas för att investera även om kassan tryter.

- Alla inser ju att det är de som investerar idag som är framtidens vinnare, säger Malcolm Penn.

Gittan Cedervall



Ingen effekt i Sverige


- Det som händer i Korea kommer inte att påverka priserna på den svenska marknaden. Vi köper och säljer i dollar, så det har inget med den koreanska valutan att göra, menar Thomas Fäldt på Samsungs svenska dotterbolag.

Ingen av de leverantörer av koreansk eller asiatisk elektronik som Elektroniktidningen kontaktat tror att den svenska marknaden kommer att påverkas i nämnvärd omfattning. Leverantörer av japanska produkter kan möjligtvis på sikt tänka sig en viss ökad konkurrens från koreanska tillverkare.

- En oro är att kunder av missriktade strategiska skäl skulle avstå från att köpa koreanskt. Men den som analyserar situationen inser ju snabbt att det inte finns någon anledning till det, säger Thomas Fäldt.

GC

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)