Med Mats-Olov Hedblom har Ericsson fått en miljöchef som hellre vill få organisationen med sig i miljösatsningarna än knipa rubriker i pressen.
Hellre förankrad än radikal, alltså.
Ett år som miljöchef är inte tillräckligt för att uträtta underverk. Mats-Olov Hedblom, som tillträde sin post på Ericsson förra hösten, skyndar långsamt. Han har varit med förr och behöver inte visa upp spektakulära resultat för att etablera sig i miljövärlden.
Som miljöchef på skogsbolaget Stora har han redan visat vad han går för. Han är känd för sin integritet, men också för att vara försiktig.
Så att han ligger lågt när han talar om Ericssons miljöplaner kan tolkas som att han vill vänta och se vad han verkligen kan genomföra. Om han lovar runt men håller tunt riskerar han sitt och Ericssons förtroendekapital i miljöfrågan, och då har han gjort mer skada än nytta som miljöchef.
Hans första uppgift är att få de övriga på företaget med sig.
- Utan de anställdas engagemang går det inte att driva miljöarbete, säger han.
Engagemanget tycker han sig redan ha sett, speciellt bland de unga. Nästa steg blir att kanalisera engagemanget. Han tror inte på detaljregler, utan vill snarare förankra miljötänkandet i vardagsarbetet.
- Hjärnorna måste programmeras på rätt sätt, säger han och menar att även om engagemanget finns behövs mer kunskaper om vad som kan och måste göras.
Mobiltelefoner ska återvinnas Om det innebär en bred satsning på utbildning säger han inte. Han bekräftar dock att en återvinningsanläggning för mobiltelefoner i samarbete med andra tillverkare är på gång.
Var den ska ligga är ännu inte bestämt. Det skulle ha blivit Danmark, men där krockar producenternas planer med danska miljölagar som ger kommunerna ansvar för återvinningen. Beslutet ska fattas när parterna träffas i Paris. Mats-Olov ska föreslå Sverige.
I Sverige kommer det säkerligen att bli producenterna som får ansvar för återvinningen. Det tycker Mats-Olov är bättre än den danska lagen med kommunalt ansvar. Men han sväljer inte hela Kretsloppsdelegationens förslag för återvinning av elektronik (se Elektroniktidningen 9:96). Han menar snarare att förslaget ska ses som en bra startpunkt för diskussionen.
Vad Ericsson ska göra åt utsläppen från elektroniktillverkningen säger han inte heller. Men jämfört med utsläppen hos hans förra arbetsgivare, Stora, så är Ericssons problem små menar han. Miljöslösande flygtransporter av kretsar för kapsling i Fjärran Östern anser han dock inte vara hållbart i längden. Men då menar han först och främst bristen på kontroll över kapslingsprocessen - inte det faktum att kretsarna fraktas med flyg. Förädlingsvärdet för kretsar är mycket stort, större än mången annan flygpost, resonerar han.
Telekom kan bli ren miljövinstMats-Olov gillar inte enfrågedebatter utan sätter helst in saker i stora perspektiv. Och då är hela teleindustrin en potentiell miljövinst.
Växthuseffekten är ett av de miljöhot Mats-Olov anser allvarligast. Om Ericssons elektronik kan ge minskat behov av resande, som ju är en av de viktigaste orsakerna till koldioxidutsläpp, kan det överskugga de miljöbesvär som tillverkningen och driften orsakar.
- Det var det perspektivet som lockade mig till Ericsson.
Men han hade ändå inte tagit jobbet om han trott att det varit svårt att förbättra Ericssons verksamhet.
- Det viktiga för mig är att kanalisera allt arbete som sker på annat håll i företaget, säger Mats-Olov och menar att han själv inte är främsta motorn utan att allas engagemang måste driva på.
Att den nya receptionen byggs enligt miljörecept är till exempel inte hans beslut. Han var inte heller den som först funderade på miljöstyrning eller ISO 14000. Men han har fördjupat det arbete som var på gång tidigare, bland annat genom att förverkliga tankarna kring en miljöstandard med införande av ISO- delarna för miljörevision, miljöledning och livscykelanalys.
Han ligger också bakom det nystiftade miljörådet som ska hålla sitt första möte i september med företrädare för alla affärsområden. Rådet ska vara ett konkret verktyg för att öka och sprida miljöengagemanget i företaget. Och han är övertygad om att utvecklingen mot ett miljövänligare samhälle inte går att stoppa.
- Jag tror att de flesta instinktivt arbetar för en miljövänligare värld, antingen de talar om det eller inte, säger Mats-Olov Hedblom.
Kerstin Lundell
Frilansjournalist
Ericssons miljöpolicy"Livscykeltänkande ska tillämpas på produkter och aktiviteter, vilket innebär att avfall samt användning av material och energi ska minimeras, komponenter och material som kan hota miljön ska registreras, och vid bedömning av legotillverkare och leverantörer ska hänsyn tas till miljöfrågorna".
Citatet är hämtat ur Ericssons miljöpolicy, ett av resultaten av Mats-Olov Hedbloms arbete.