Det blev amerikanska Berg Electronics som lade beslag på den sista delen av Ericssons fabrik i Katrineholm.
Men facket är inte förtjust i att få en amerikansk arbetsgivare.
- Berg är mycket starka, mycket tillväxtfokuserade och mycket fokuserade på produktutveckling, säger Björn Dackner som skött utförsäljningen av Katrineholmsfabriken.
Än så länge finns bara en principöverenskommelse mellan Berg och Ericsson. Ett slutligt avtal väntas bli klart under fjärde kvartalet.
- Vi siktar på första november.
Överenskommelsen går ut på att Berg köper fabriken. Dessutom blir Berg huvudleverantör av don åt Ericsson. I fabriken tillverkas årligen don för 300 miljoner kronor.
I och med köpet är uppstyckningen av fabriken i Katrineholm färdig.
Vid årsskiftet tog Ericsson Radio över hälften av de cirka 1 000 anställda och i februari i år köpte amerikanska legotillverkaren Avex hälften av det som var kvar.
Gemensam utvecklingAlla 300 anställda inom dontillverkningen ska få jobba kvar, lovar Gary Strong, Bergs chef för PR gentemot investerare. För Berg är köpet en fortsatt satsning på den europeiska telekommarknaden.
Berg och Ericsson har samarbetat länge. Runt 1989-90 tog företagen tillsammans fram ett nytt 2-mm-don, Metral/Sofix, som idag har blivit standard inom telekommunikation.
- Med Bergs globala säljnät får Katrineholmsfabriken nu tillgång till en större marknad, säger Glenn Svedberg, marknadschef på fabriken. Vi är en av världens största tillverkare av Europadon, eller DIN-don som de också kallas.
Det lokala facket är dock mindre förtjust.- Vi tycker det är synd att man säljer ut fabriken, kommenterar Leif Carneling, verkstadsklubbens vice ordförande. Det finns en risk att man tappar kontrollen.
- Visst kan man sälja ut vissa delar, men det går lite fort. Vi är vana med Ericssons företagskultur, vi vet inte vad Berg har för planer.
Oron kunde tyckas välgrundad när amerikansk fackpress uppgav att Berg skulle flytta tillverkningen från Katrineholm och slå samman den med sina fabriker i Holland och Frankrike.
- Det är helt fel, säger Gary Strong på Berg.
- Vad vi har sagt är att Ericsson växer mycket kraftigt runt om i världen, speciellt i Asien och Oceanien. Och där Ericsson växer tänker vi också växa. Det är bra med en lokal tillverkning av don.
Vad gäller Katrineholmsfabrikens ledning kan han ännu inte avslöja något men framhåller att Berg alltid har en stor del lokala chefer i sina anläggningar världen över.
Mikael Zackrisson
Berg nummer fyraBerg Electronics är världen fjärde största tillverkare av kontaktdon och kablage med en omsättning på 4,6 miljarder kronor, varav hälften i USA och 25 procent vardera i Europa och Asien. 88 procent av tillverkningen går till tele- och dataindustrin.
Huvudkontoret ligger i St Louis, Missouri i mellersta USA, Företaget har en rad fabriker i Asien, Europa och Amerika. Totalt har Berg 5 400 anställda.
Berg bildades 1993 när riskkapitalbolaget Mills & Partners Inc köpte ut kabel- och dondelen av kemijätten Dupont. Året därpå köptes sex mindre företag upp, däribland AT&Ts dondivision i en affär som liknar Ericsson-affären med löften om återköp av produkter.
Mekaniktillverkningen lämnar TelefonplanNu säljs Ericssons mekaniktillverkning i Stockholm till två svenska företag.
Segerström & Svensson heter Eskilstunaföretaget som tar över tillverkningen av plåtskåp för AXE-växlarna, radiobasstationer och företagsväxlar med mera.
Försäljningen berör 550 personer som alla lovas anställning av Segerström & Svensson.
Redan den 1 september tar Falköpingsbaserade Arkivator över 30 anställda som arbetar med skärande bearbetning av aluminiumdetaljer.
Detaljerna används bland annat i basstationer och JAS-planen. Därmed är utförsäljningen av Telefonplansfabriken nästan helt klar. Bara lackeringsanläggningen med 35 personer återstår. Ericsson vill på sikt använda lokalerna till utvecklingsverksamhet. De nya ägarna letar lokaler i Stockholms förorter.
Redan idag är Arkivator en stor leverantör åt elektronikindustrin. I våras köpte företaget delar av Ericsson Microwave Systems prototyptillverkning i Mölndal. För Segerström & Svensson innebär köpet mer än en fördubbling av antalet anställda.
Mikael Zackrisson