JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Räkna med Fluke

Världens första handhållna frekvensräknare med skärm smygvisades för första gången på mässan. Den är utvecklad av Fluke i Sverige och ska lanseras i höst.

Vid ett snabbt påseende ser den ut som en Scopemeter, Flukes nya handhållna frekvensräknare. Instrumentet, som döpts till Fluke 164, börjar egentligen inte säljas förrän i augusti. Men man kan förstå att Fluke med glädje tog chansen att visa upp det svenskutvecklade tillskottet i sin familj med handhållna serviceinstrument.

- Just nu gör vi en sista kontroll att vi gjort rätt, säger Staffan Johansson som deltagit i utvecklingen.

- Ett tiotal instrument är på fälttest hos utvalda kunder. Det går fortfarande att lägga till mindre ändringar i programvaran.

- Nytt för oss är skärmen. Traditionella räknare är "blinda" instrument som bara visar frekvensvärdet. Vi ville undanröja det med den stora skärmen som gör att man kan se kurvformen, alla värden eller all statistik, förklarar Staffan Johansson.

Instrumentet har automatisk justering av tidbasen och amplituden så att minst två perioder av signalen alltid visas.

Fluke 164 är i första hand en avancerad frekvensräknare med Flukes speciella triggmetod baserad på vertikal sampling. I grundutförande går den upp till 160 MHz, men det finns ett tillägg på 1,3 GHz.

- Eventuellt tar vi också fram en modell för 3 GHz för att instrumentet ska kunna användas för service av framtida mobiltelefoni- och digital-TV-system.

Men instrumentet är också en multimeter med sann RMS-mätning både för lik- och växelspänning. Noggrannheten är visserligen bara medelmåttig, men som Staffan Johansson säger:

- Den har ett bra frekvensomfång.

En stor del av utvecklingen har gått åt till att krympa hårdvaran.

- Vi har bland annat tagit fram en asic med rätt mätprestanda.

- En annan funktion som vi lagt ner mycket arbete på är Auto-knappen. Den hjälper användaren att alltid få upp signalen på skärmen och gör dessutom olika saker beroende på vilken mätfunktion som är vald.

Räknaren beräknas kosta 17 000 kronor i grundutförande.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)