Med bara ett par veckors varsel skjuter Iridiumkonsortiet upp den kommersiella introduktionen av det omskrivna, globala, Motorolaledda satellittelefonisystemet. Första november är det nya datum då Iridim ska vara i drift. Orsaken till premiäruppskjutandet, som planerades till 23 september, är att man har tvingats byta ut några satelliter, att man haft problem med den programvara som binder samman satelliterna så att de täcker hela jordklotet och med att ladda program i satelliterna. Dessa problem har i sin tur givit problem med den programvara som sitter i telefonerna, som ska sköta kommunikationen med satelliten.
Men det brukar ju sägas att den som väntar på något gott aldrig kan vänta för länge.
- Det handlar inte direkt om årets julklapp, det är en nischprodukt. Jag skulle bli förvånad om vi sålt fler än hundra abonnemang före årsskiftet, säger Per- Erik Sahlén på Telia, som säljer Iridiumabonnemang i Sverige och Finland.
- Det finns dock de som ivrigt väntar på att tjänsten ska komma igång. Utrustningen till den satellittelefoni som finns idag är ju ganska tung. De som väntar på Iridium har behov av en handhållen telefon, säger Sahlén.
Halvkilo tung telefonIridiumtelefonen väger omkring ett halvkilo. Det är världsresenärerna och personer som arbetar i u-länder där det inte finns andra möjligheter att telefonera som förväntas använda Iridium; journalister, byggfirmor och hjälporganisationer, men även militär som har behov av att snabbt upprätta samband. Kapitalstarka användare alltså.
Och det blir inte direkt billigt att ringa via Iridium. Telefonen kostar 25 000 kronor.
Det kommer att finnas två typer av abonnemang. Det ena för världsresenären som befinner sig på olika platser varje dag - "Iridium world service" - med riktnummer 0098816. Med det abonnemanget kan man ringa överallt på jorden. Månadskostnaden blir cirka 80 dollar eller 650 kronor, tror Per-Erik Sahlén.
- Men prislistan är inte fastställd än, säger han.
40 kronor per minutVad själva samtalet kostar varierar, precis som med en vanlig GSM-telefon, mellan olika regioner i världen, men ett riktmärke är 5 dollar eller 40 kronor per minut för världsabonnemanget.
- Det beror dock helt på varifrån man ringer och var samtalet terminerar, säger Sahlén.
Med "Eget land"-abonnemanget, med riktnummer 0098817 går det bara att telefonera från det egna landet. Det är användbart där de traditionella mobiltelenäten saknar täckning, för exempelvis samebyar och yrkestrafikanter i Norrland. I Sverige kommer det att kosta omkring 12 kronor per minut att ringa från "eget land"-abonnemanget.
Med Iridiumtelefonen betalar den uppringande hela kostnaden. Den som har en GSM- telefon med sig utomlands betalar ju mellanskillnaden från Sverige till den plats han eller hon befinner sig på när någon ringer.
Det kommer att finnas telefoner som enbart kan användas för satellittelefonin och telefoner som kan kombineras med GSM eller något annat mobiltelesystem. Den som väljer en telefon med både satellit som traditionell mobiltelefunktion får manuellt ställa om telefonen till det system han vill använda. Telefonen känner inte själv av när den är utom hörhåll från det lokala mobiltelefonnätet.
Tack vare att de 66 Iridiumsatelliterna placerats ut på på låg höjd, bara 780 kilometer över jordens yta, kommunicerar de direkt med telefonen. Dess signaler behöver inte förstärkas i basstationer på marken.
Iridium utnyttjar frekvensmultiplexade och tidsmultiplexade (FDMA/TDMA) signaler på L-bandet, 1616 till 1626,5 MHz, mellan telefon och satellit. GSM-telefoner kommunicerar på 900 och 1800 MHz, samt PDC, CDMA, AMPS och NAMS på 800 MHz.
I Iridiumsystemet finns ett antal markstationer som kopplar samman Iridiumkonstellationen med befintliga telefonnät, såväl fasta som mobila. Dessa är utplacerade på nyckelplatser på jorden. Markstationerna kommunicerar med satelliterna via Ka-bandet (19,4 till 19,6 GHz från satellit till markstation och 29,1 till 29,3 GHz för upplänken från markstation till satellit).
Samma tjänster som i GSMKonsortiets mål är att Iridium ska erbjuda exakt samma tjänster som exempelvis ett GSM-nät, förutom vanlig telefoni och fax även överföring av textmeddelanden och data. Dataöverföringen kommer visserligen vara långsam, bara 2 400 bps, jämfört med 9 600 bps med GSM.
I systemet finns förutom telefoner också personsökare - satellitterminaler för att sända alfanumeriska meddelanden - samt telefonkiosker. Om allt går som det ska blir tjänsten att sända textmeddelanden tillgänglig i januari 1999. De telefonkiosker Iridium ska erbjuda går på solenergi fångad av solceller, på platser där det inte finns något pålitligt elnät.
När Iridium introduceras den första november kommer det bara att finnas tillbehör av två märken; japanska Kyocera och Motorola.
- Det kommer bli fler med tiden, säger Per-Erik Sahlén på Telia.
Först och främst måste ju dock konsortiet få bukt med de tekniska problemen.
Erika Ingvald
Frilansjournalist