Nyckelarbetarna slutar och många i personalen är så känsliga för stress att de knappast kan arbeta över. På Samhall är det helt i sin ordning.- Det är som vilket jobb som helst. Och det finns vissa dagar man är utled på't, skämtar Sandor Bruder, chef för Samhallkoncernens elektronikverkstad i östgötska Finspång.
Han vill inte överdriva skillnaderna mellan arbetssituationen på statligt ägda Samhall och på företag som drivs enbart på kommersiella grunder.
- Många av de anställda här har ingen lägre arbetskapacitet, det gäller bara att få fram den. Men det kan ju bli lite mer komplext med fler krav.
De krav som Sandor Bruder syftar på är bland annat att ett visst antal arbetsplatser ska finnas för arbetshandikappade - affärsidén är ju att skapa jobb, inte främst att tjäna pengar på försäljningen. Av de ungefär 55 arbetshandikappade personerna på verkstaden i Finspång ska minst två varje år gå vidare till andra arbetsplatser. På privata företag däremot, är ju alla frågor underställda kravet på vinst.
Arbetshandikappade utvecklasSandor Bruder tycker inte att en ingenjör inom Samhall nödvändigtvis behöver vara specialintresserad av de mer mänskliga frågor som man ställs inför. Men samtidigt pekar han på hur elektronikarbetet kan hjälpa arbetshandikappade att utvecklas.
- Vi har ett väldigt varierat utbud av arbetsuppgifter, från väldigt enkla jobb till programmering av maskiner. Det är möjligt att gå i steg och det är det som det syftar till, säger Sandor Bruder.
- Om vi kan lära de här människorna att göra den här typen av arbeten som finns här så bevisar ju det att de också kan lära sig andra arbeten.
Varierat jobbFör Leif Rengman, som är produktionstekniker, var frågan om människans roll i produktionen en av orsakerna till att han tog jobbet
för fyra år sedan, då han kom från Ericsson Telecoms numera nerlagda kretskortsproduktion i Norrköping.
- På Ericsson fanns ju den senaste tekniken, så om det bara hade varit för det så hade jag ju stannat kvar där, säger Leif Rengman.
Men det som lockade med Samhall var inte alls bara jobbet med de arbetshandikappade.
- Här är vi en väldigt liten ledningsgrupp. Man får träffa kunder, bereda jobb och räkna på jobb.
Med Samhalls nybildade mekatroniksamarbete ger arbetet ännu mer kontakter med andra tekniker, något som Leif Rengman tycker gör jobbet ännu roligare. Dessutom ger samarbetet bättre möjlighet att specialisera sig.
Mycket utbildningLeif Rengman har tidigare varit arbetsledare för halva personalen. De anställda som går vidare till andra jobb är ofta de som haft nyckeluppgifter i företaget. Det gör att många anställda hela tiden måste utbildas för nya uppgifter.
- Det är ju stimulerande att utbilda personal men det kan ju finnas frustration också. Vi har ju samma krav som andra underleverantörer att leverera med bra kvalitet i rätt tid, och i vissa lägen kan det vara svårt att balansera.
Verksamheten i Finspång startade i slutet av 1960-talet i landstingets regi. Då var det en rent mekanisk verkstad med svarvar och fräsar. På åttiotalet kom elektronikmonteringen, och idag görs både ytmontering med komponenter ner till storlek 0402 och hålmontering. Bland kunderna finns bland annat både Ericsson- och ABB-bolag.
Alexander Kristofersson
Frilansjournalist
Jobben är viktigare än pengarnaDen statliga koncernen Samhall har 29 000 anställda, och syftar till att ge meningsfulla jobb åt personer med arbetshandikapp. Nio av tio anställda har arbetshandikapp.
För kunden ska dock Samhall fungera som vilken underleverantör som helst.
Samhalls uppgifter är att erbjuda ett visst antal jobb, varav en viss andel för svårt handikappade, att 1 000 av de anställda varje år ska gå över till vanliga jobb, samt att det inte får kosta för mycket för staten.
Runt hälften av kostnaderna täcks av intäkter, och andra hälften täcks av en statlig "merkostnadsersättning". Den beror inte bara på de anställdas något lägre arbetsförmåga, utan också bland annat på den geografiska spridningen över hela landet, och att de anställda som klarar jobbet bäst hela tiden lämnar företaget.
Samhall säljer alla möjliga typer av varor och tjänster. Andelen tjänster (idag 40 procent) ökar medan industriandelen minskar. Delområdet Industripartner, där de idag 500 elektronikjobben ingår, ökar dock snabbt. Som stor och mångsidig underleverantör gynnas Samhall av outsourcingvågen i elektronikbranschen.
AK