JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Frekvensräkning ska vara roligt, anser Philips Kistaindustrier

I maj smygvisades den på Elektronikmässan. Nu har den haft officiell premiär - världens första handhållna frekvensräknare med skärm, utvecklad i Sverige av Philips Kistaindustrier och lanserad under namnet Fluke 160.

- Räknare brukar vara tråkiga instrument, bara en massa knappar och ett teckenfönster med en lång sifferrad. Noggranna, javisst, men svåra att använda.

- Vi har tagit fram en räknare som är rolig och lätt att använda. Ledstjärnan har varit "Easy and Pleasy". Manualen ska kunna betraktas som returpapper.

- Vårt instrument har inte lika många knappar. Och på skärmen får användaren se sambanden, inte bara ett mätvärde, säger Bo Björck på Philips Kistaindustrier.

Det är han som lett projektet, ett av Sveriges största på senare år för utveckling av mätinstrument till något som liknar en massmarknad.

Instrumentet påminner till det yttre om Scopemetern, en av de senaste årens mest innovativa mätprodukter. Lådan är densamma, även om räknaren är grå och Scopemetern gul.



Hela kurvformen syns


Användaren väljer mätfunktion med hjälp av menyer på skärmen. Inställningarna görs automatiskt med viss intelligens. Skulle man behöva hjälp så finns alla manualtexter på en knapptrycknings avstånd.

På skärmen visas hela kurvformen, med tidbasen automatiskt justerad så att minst två perioder av signalen alltid syns. Det är stor skillnad mot klassiska räknare, som enbart visar ett mätvärde.

- Ibland är det svårt att förstå vad en räknare egentligen mäter. Ofta har användarna då tvingats ta till ett oscilloskop för att våga lita på det noggranna mätvärde som räknaren ger, säger Bo Björck.

Skärmen kan också visa samtliga parametrar och villkor för en mätning. I detta läge fungerar räknaren som en multimeter, låt vara med måttliga prestanda.

Det finns en RS232-utgång för kommunikation med PC och ett program, Fluke View, för avancerad mätvärdesanalys. Men enklare analyser kan göras direkt. Viss statistik kan visas på skärmen, som medelvärde, högsta och lägsta värde och standardavvikelse.



Upp till 1,3 Gigahertz


Instrumentet använder Flukes speciella triggmetod med vertikal sampling. I grundutförande kan det räkna frekvenser upp till 160 MHz och toppmodellen klarar 1,3 GHz. Tid-fasmätningar kan göras upp till 50 MHz och sann RMS-voltmätning upp till 10 MHz.

Siffrorna är inte exceptionella - Fluke har flera kraftfullare instrument på repertoaren - men fullt tillräckliga för de allra flesta tilllämpningar utanför labbet. För det är i fält som Fluke hoppas på de största framgångarna. Totalt köps räknare för ungefär 700 miljoner kronor varje år. Som jämförelse säljs oscilloskop för tio gånger så mycket pengar.

På Philips i Kista räknar man till en början med att tillverka mellan cirka 2 000 exemplar om året, en siffra som på sikt ska öka till 5 000.

Priset ligger mellan 14 000 och 26 000 kronor beroende på utförande. Det betyder att man siktar på att ta mellan 15 och 25 procent av marknaden med detta instrument. Ambitionerna är onekligen höga.

De första stegen i utvecklingen togs 1992, och fram tills nu har ungefär 20 manår krävts, ungefär lika fördelat mellan programvaran och hårdvara. Bland annat innehåller instrumentet en asic, blandat analog-digital med 150 000 transistorer, gjord i 1 μm CMOS. Asicen, som sköter alla beräkningar, tog drygt två manår att utveckla.

- Mätinstrument handlar fortfarande mycket om hårdvara, kommenterar Bo Björck.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)