Från mätdatainsamling i labben till kontrollrummen och industrigolven.
Steget är inte så långt som man kan tro. National Instruments ger sig nu på industriautomation.
Mätföretaget National Instruments, hittills mest känt för programmet Labview, satsar nu på automation med full kraft. I våras köpte man företaget Georgetown Systems och kom på det viset över ett grafiskt operatörsprogram för persondatorer. Samtidigt fick man ökad branschkunskap om automationsområdet.
Georgetown Systems har utvecklat Lookout, en av de många grafiska PC-program för styrning och övervakning som idag tävlar om marknadens uppmärksamhet.
Utvidgar LabviewNyligen lanserade också National Instruments det egenutvecklade operatörsprogrammet Bridgeview, som i grunden bygger på Labview. Bridgeview har byggts ut med funktioner anpassade för automationsbranschen.
- Vi har ännu inte sett gränserna för vad Labview kan användas till, säger Jeff Kodosky, en av grundarna av National Instruments som idag leder företagets utvecklingsavdelning med 300 anställda.
Han säger att företagets budget för forskning och utveckling nu kommer att öka ytterligare.
- Vi var först med att satsa på fältbussen från Fieldbus Foundation och att ha en sådan produkt färdig.
På automationsmässan ISA 96 i Chicago som äger rum om några veckor kommer ett 40-tal företag, däribland National Instruments, att bygga upp ett gemensamt system kring denna fältbuss.
Kodosky tillägger att om den kommande fältbusstandarden skulle bli en annan än den som Foundation föreslagit så är man förberedd för det också.
Programmeringen i Bridgeview görs i språket G, väl bekant för Labview-användare. Men i Brigdeview används också dialogboxar, en etablerad metod i program för styrning och övervakning.
Med Bridgeview introducerar National Instruments även en funktion kallad "G- wizards". De används för att automatiskt generera grafiska element på skärmbilden.
En wizard, eller trollkarl om man så vill, kan automatiskt generera exempelvis en symbol för en pump, färdig med färger, fyllning och blinkningar.
Bridgeview har funktioner för till exempel larm, trendkurvor, samt drivrutiner för PLC-system. Programmet är flexibelt och kan användas för skräddarsydda lösningar. Det gör att det krävs större programmeringskunskaper när man skall installera ett system kring Bridgeview jämfört med andra vanliga operatörsprogram. Dessutom är största antal in- och utgångar omkring 500, färre än hos andra vanliga operatörsprogram.
Bridgeview är ett 32-bitarsprogram som kan användas med såväl Windows NT som Windows 95. Det ska börja säljas till nyår.
Lookout är ett mer traditionellt operatörsprogram, jämförbart med Fix, Wonderware och Genesis för att nämna några av alla dem som konkurrerar i det här segmentet. Programmet har sitt främsta fotfäste i USA. I Sverige finns ännu inga installationer.
Lookout är händelsedrivet. Det skiljer programmet från konkurrenterna som oftast är sekvensdrivna enligt National Instruments.
Ett händelsedrivet system reagerar enbart vid förändringar i mätdata. Ett sekvensdrivet system löper igenom en ändlös slinga av kontrollpunkter. Det innebär att svarstiderna blir längre i ett system med många regler och en stor databas.
Lookout har också funktioner för trendkurvor. Systemet kan visa historiska data och realtidsdata i samma obrutna kurva.
Till Lookout finns redan en rad drivrutiner. De flesta av dem är för PLC-system, vanliga i USA. Det är bland annat rutiner för Modbus, Allen-Bradley, Siemens TI och Square D. Men utbudet ökar kontinuerligt.
Mats Udikas Bjørn Ø Andersen
Bjørn Andersen är redaktör på norska Elektronikk, som i nr 9 publicerade en längre intervju med Jeff Kodosky.