Alla flashminnen har inte samma arkitektur. Klart vanligast är NOR-arkitekturen, där namnet syftar till den logiska funktionen i minnescellen.
NAND är en annan arkitektur som finns att få just nu. Dessa kretsar är främst tänkta att användas för att lagra stora datamängder, exempelvis för att ersätta skivminnen.
Mitsubishis DINOR-teknik och Hitachis AND-teknik är ytterligare två arkitekturer - båda ett mellanting mellan NOR och NAND - som det talats mycket om. För att driva på teknikutvecklingen har de två företagen slutit ett avtal om att gemensamt utveckla de två arkitekturerna.
Än så länge har bara Mitsubishi släppt DINOR-minnen, samtidigt har Hitachi meddelat att det inte blir några 16 eller 32 Mbitars AND-minnen. Dessa storlekar var enbart teknikutveckling, hävdar företaget, istället blir det 64 Mbit- varianter som kommer att släppas på sikt.
Löften tonas ner
Om man jämför dagens flashtabell med den som Elektroniktidningen publicerade för ett år sedan visar det sig att fem nykomlingar dykt upp: Issi, Sharp, LG Semiconductor, Turbo IC samt Hyundai.
De två förstnämnda har båda tecknat avtal med Intel om att tillverka flashminnen, medan LG Semiconductor, Turbo IC och Hyundai gör AMD-kompatibla kretsar. Endast Motorola har försvunnit ur tabellen.
Ytterligare en skillnad från i fjol är att Mitsubishi inte längre vill skylta med sin NOR- och NAND-tillverkning. Kretsarna säljs inte längre i Europa, förklarar företaget. Istället satsar man helhjärtat på DINOR.
Numera tycks företagen dessutom vara lite mer försiktiga i sina uttalanden om vad som komma skall.
I fjol talade Intel om provexemplar på 1 Gbitminnen, inget sådant nämns i år. Likaså sa sig Intel, Samsung och Mitsubishi komma med 64 Mbitminnen i början på detta år. Inte heller det har slagit in ännu.