Med en smart hoppande algoritm hoppas Microchip kunna lura skurkarna som stjäl våra bilar, knäcker larmen till våra villor och tar sig in genom företagens elektroniska dörrlås.
Vanliga fjärrstyrda lås och larmanordningar kan lätt avlyssnas. Skurken kan med en rätt billig utrustning ta reda på koden och och sedan bara gå rakt in genom att låsa upp eller stänga av larmet.
Om man istället byter kod hela tiden, efter varje gång man låst upp, enligt en krånglig icke-linjär algoritm, så blir det omöjligt att komma åt koden genom att avlyssna radiotrafiken.
Keeloq är namnet på en krypteringsteknik som gör just detta. Microchip har nyligen köpt tekniken av Sydafrikanska Nanoteq Ltd och lanserar nu de första kretsarna.
Varje krets innehåller ett 28 bitars serienummer för identifikation. En 64 bitar lång krypteringsnyckel används för att generera den hoppande kodnyckeln, som är 32 bitar lång. Krypteringsnyckeln går att programmera om, den är lagrad i ett EEPROM.
Med kretsarna HCS300 och HCS301, den senare med tolerantare ingångar för matningsspänningen, kan man bygga radiosändare som ryms på nyckelringen. De enda externa komponenter som behövs är radiokretsarna och fyra knappar för manövrering.
Ett utvecklingspaket finns tillgängligt. Senare i år kommer också kodare, avkodare och komponenter för smarta kort baserade på Keeloq-tekniken.