Med en nödsändare i klockan eller bältet kan den som gått vilse spåras via Minicallnätet. Den svenskutvecklade sändaren förväntas introduceras på marknaden om ett halvår.
En vidareutveckling av systemet planeras att användas som för stöldskydd av bilar.
Uppsalaföretaget Innovative Security Systems AB har utvecklat och patenterat ett nödsändarsystem som man hoppas skall bli en framgångsrik svensk exportprodukt.
Frontec AB som nu står för industrialiseringsfasen av Spisec, som nödsändarsystemet kallas. Man räknar med att leverera de första färdiga produkterna senast årsskiftet 1996/97.
Spisec innehåller en sändare och en mottagare som är så liten att den ryms i ett vanligt armbandsur. På den svenska marknaden inriktas produkten framför allt på användning för demenshandikappade. Andra möjliga målgrupper är barn och fjällturister.
Inte obekväm - En stor del av ansträngningarna har bestått i att ta fram en så liten produkt som möjligt. Nödsändaren skall kunna användas i stort sett obemärkt, säger Tony Westman, som stått för uppfinningen.
För att kunna miniatyrisera har man optimerat alla funktioner i nödsändaren, vilket varit tidsödande, enligt Tony Westman som arbetat med systemet sedan 1991.
Prototypen består av ett runt kort som är 29 mm i diameter. Det lilla amerikanska företaget Microchip har levererat processorn i mottagardelen nödsändaren.
- Funktionen hos utrustningen är olik alla andra liknande system på marknaden, bland annat för att sändardelen är vilande ända tills den aktiveras genom en telefonsignal. Kraven på batteridelen blir därför låga.
Befintliga nätTanken med uppfinningen har varit att utnyttja redan befintlig infrastruktur för radiokommunikation. Utrustningen aktiveras exempelvis via Minicallnätet och kommer att fungera i hela Europa via ERMES-nätet när det blir färdigt.
Mottagaren ligger och lyssnar på sin frekvens och sändaren vaknar upp först när en speciell kod sänds över nätet. Radiosignalen från nödsändaren kan sedan avlyssnas på 3-5 kilometers avstånd med en anpassad handpejlingsutrustning. Med helikopter kan man söka av ett område med upp till 4 mils radie.
En förutsättning för att sändaren skall kunna användas är bland annat att polisen deltar som aktör. Polismyndigheten har tillgång till ett nödsändarregister som skall innehålla en behörighetskod för varje levererad nödsändare. Även den som ringer till polisen och anmäler att någon försvunnit måste kunna legitimera sig med en speciell kod.
Knepigt med myndigheterna- Etik- och integritetsfrågorna i samband med ett söksystem som Spisec är knepiga, säger Tony Westman och berättar att det tagit mycket lång tid att bedriva lobbyverksamhet gentemot en rad myndigheter.
- Många entreprenörer stupar på målsnöret när det gäller den här typen av produkter, oavsett hur efterfrågade de är och oavsett hur väl man lyckats bygga och utnyttja bra teknik.
Sök- och larmprodukter kan inte bara säljas till vem som helst. Det krävs en noggrann anpassning till regler och bestämmelser i samhället.
Företaget Athena Nordic i Falun kommer att stå för marknadsföring och försäljning av Spisec. Innovative Security System i Uppsala fortsätter att arbeta med liknande lösningar bland annat för bilar. En ambition är att förbättra det system som Europolitan och Ericsson gemensamt utvecklar och som utnyttjar GSM-nätet.
- Försäkringsbolagen är mycket intresserade av att det utvecklas effektiva utrustningar som kan användas för att spåra stulna bilar och arbetsmaskiner, säger Tony Westman.
Ulla Skidén