JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tyska IT-företag återvinner elektronik

Tyskland är på väg att lämna idén om att lagstifta om att alla varor skall återvinnas. Den nya miljöministern satsar på en allmän kretsloppslag med tonvikt på frivillighet och producentansvar. Den tyska IT-industrin ligger väl framme med sina återvinningssystem.

Från början var idén enkel Den förre miljöministern Klaus Töpfer proklamerade att i princip allt skulle återvinnas, från livsmedelsförpackningar till bilar. I praktiken visade sig den teorin oftast varken var ekonomisk eller ekologiskt förnuftig. Den sittande miljöministern Angela Merkel satsar istället på frivillighet inom ramen för en allmän kretsloppslag.

Lagen, som bland annat säger att företag med mer än två ton problemavfall måste presentera en avfallshanteringsplan, börjar gälla i oktober. Men det har redan bildats en rad frivilliga återvinningskoncept, särskilt inom elektronikindustrin.



IT-tillverkare går före


Tillverkarna av IT-produkter, det är allt från datorer till kopiatorer, har gått samman i organisationen Cycle. De har kommit överens med kommunerna om att dessa ska samla in uttjänta apparater och överlämna dem till respektive tillverkare.

För den private slutanvändaren kostar det inget - priset räknas in i de nya produkterna. För apparater som köpts före oktober 1996 erläggs en avgift mellan 150 och 250 kronor. Med användare inom industrin träffas separata överenskommelser.

Informationsteknologin står för en tiondel av det tyska elektronikskrotet. Cycle organiserar i sin tur 80 procent av tillverkarna inom denna sektor. Initiativtagarna hoppas att lösningen uppfyller de krav som den nya lagen ställer.



Strid om principen


Liknande samarbeten finns för andra produkter, till exempel mellan tillverkarna av glödlampor respektive säkringsskåp. Tyska TV-tillverkare som Grundig och Loewe återtar sedan flera år gamla TV-apparater och demonterar dem. Officiellt kostar det en slant, men som regel dras det av på priset för den nya apparaten.

Men i de stora principfrågorna råder ovisshet. Det tyska elektronikindustriförbundet ZVEI godtar att återvinningsansvaret läggs på tillverkarna, men motsätter sig häftigt att priset för återvinningen ska tas ut redan vid köpet.

- Att beräkna kostnaden för en återvinning som sker först om 15 år är ren spekulation. Det snedvrider konkurrensen, särskilt mellan inhemska tillverkare och importörer, hos vilka någon effektiv kontroll av återvinningen knappast kan ske, anser ZVEI.

LARS-GUNNAR LARSSON



Robotar demonterar gammal TV på 10 minuter


På Hannovermässan visades för första gången helautomatisk demontering av gamla TV-apparater med hjälp av robotar.

Tyska företag ligger långt framme inom elektronikåtervinning. De har insett att miljösatsningar ger PR och återvinning är en lukrativ marknad i sig.

På industrimässan i Hannover som nyligen avslutades visades den första helautomatiska demonteringen av TV-apparater. Bakom prototypen står företaget Prielog i östra Tyskland och forskningsorganisationen Fraunhoferinstitut. Från industrihåll har Nokia och Sharp medverkat.

Demonteringen sköts av två industrirobotar. Den ena håller i apparaten och den andra plockar och skruvar. En streckkod talar om vilken TV-modell det är frågan om och aktiverar rätt demonteringsprogram. På knappa tio minuter är apparaten sönderplockad.

90 procent av TV:ns vikt demonteras på 40 procent av tiden, de återstående 10 procenten tar 60 procent av tiden. Kunden sätter gränsen för hur grundligt robotarna ska jobba. I industriell skala ska en robotcell för demontering kosta högst tre miljoner kronor.



Identifierar plaster med IR


När det gäller demontering av datorer torde Siemens-Nixdorf ligga främst. I återvinningscentrat i Paderborn arbetar 40 anställda med att i första hand renovera dugliga apparater. I andra hand letar de återanvändbara komponenter och delar upp apparaterna i 60 olika material. Det största problemet är den stora mängden med plastmaterial. Här har Siemens-Nixdorf gjort ett genombrott med infrarödspektroskopi. Beroende på hur ljuset absorberas kan man dra slutsatser om vilken plastsort man har framför sig.

Redan nu levererar Siemens-Nixdorf återvunnen plast som är så ren att kemiföretaget Bayer utan vidare kan upparbeta den till granulat och skicka varan i retur. Det är en nyhet i återvinningssammanhang.

LARS-GUNNAR LARSSON

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)