Mobiltelefoni, mikrovågslänkar och snart även hemelektronik gör att marknaden för mikrovågskomponenter växer stadigt. Elektroniktidningen har kartlagt utbudet hos nära 60 distributörer.Marknaden för mikrovågskomponenter fortsätter att öka i takt med tillväxten inom mobiltelefoni. Och när hemnät som Bluetooth slår igenom, med de första produkterna år 2000, kommer både pc och mobiltelefoner att kommunicera via en mikrovågslänk.
Nästan 60 svenska distributörer finns representerade i Elektroniktidningens kartläggning av den svenska marknaden för mikrovågskomponenter. Översikten presenterar de vanligaste mikrovågskomponenterna som säljs i Sverige idag. Komponenterna är sorterade efter distributör och varje rad kan därför representeras av flera tillverkare. Vi räknar med att distributörerna har inkluderat mikrovågskomponenter med frekvenser högre än 500 MHz.
Intresset på väg uppEnligt de svenska distributörerna är intresset för mikrovågskomponenter på väg upp. Marknaden domineras av komponenter avsedda för trådlös kommunikation och halvledarkomponenter. Och marknadens omsvängning från militära till civila tillämpningar fortsätter. Enligt distributörerna kan marknaden uppdelas på ungefär 35 procent militära och 65 procent civila tillämpningar.
Förutom tillväxten inom mobiltelefoni, kan den nya trenden av radionät i hemmet skapa en stor konsumentmarknad för mikrovågskomponenter.
Bluetooth är en av standarderna för trådlösa länkar mellan hem- och kontorsutrustning. Swap, Shared Wireless Access Protocoll är en annan. Bluetoothtekniken bygger på en Ericssonutvecklad mikrovågslänk runt 2,4 GHz, ungefär samma frekvens som mikrovågsugnar. Länken klarar snabb radiokommunikation på korta avstånd.
I första hand kommer pc och mobiltelefoner att utrustas med en modul som innehåller en CMOS- mikrovågskrets och en antenn. Därefter tror man att radionät i hemmet kommer att slå igenom. En sammankoppling av spis, kaffebryggare, pc, mobiltelefon och tv kan bli möjlig.
Tv-tillämpningar ökar också i popularitet. Ett kabel-tv-modem innehåller ofta galliumarsenidförstärkare, filter och andra mikrovågskomponenter. Efterfrågan för dessa komponenter stiger i takt med att allt fler hushåll får kabel-tv.
Kiselgermanium används allt mer
En annan trend är att allt högre frekvenser används. Galliumarsenid, GaAs är det mest populära materialet för högfrekvens- och högeffektstillämpningar. Det används bland annat för förstärkare och FET-komponenter. Översikten visar att hela 22 distributörer säljer integrerade GaAs-kretsar på mikrovågsområdet.
SiGe, kiselgermanium, används nu allt oftare för effekttransistorer och integrerade kretsar med frekvenser högre än 2 GHz. Det har visat sig att kiselgermanium inte behöver vara dyrare än kisel, och det finns flera fördelar vid högre frekvenser, exempelvis lägre brus.
Flera tror att LDMOS så småningom kommer att passa bra som material till exempelvis effektsteg. För avslutare är trenden att byta ut berylliumoxid mot det mindre miljövänliga aluminiumnitrid. Susan Kelly