Mellan 60 och 100 miljoner kronor per år borde satsas på utbildning och forskning inom kiselteknologi för integrerade kretsar.
Det menar Nutek i en delrapport av utredningen kring svensk elektronikproduktion."Sverige skall om tio år ha en halvledar- och komponentindustri som omsätter minst lika stor andel av detta industriområde som den svenska ekonomins andel av världsekonomin." Så skriver Nutek i det delbetänkande rörande elektronikindustrin i Sverige som lades fram i slutet av augusti.
I klartext skulle det, enligt Nutek, innebära att den svenska eller sverigebaserade halvledarindustrin når en årsproduktion värd mellan 15 och 20 miljarder kronor redan år 2000 och sannolikt en fördubbling av det beloppet år 2007.
En i det närmaste omöjlig ökning, med tanke på att halvledartillverkningen i Sverige idag endast uppgår till mellan en och 1,5 miljarder kronor.
- Vi behöver ha halvledartillverkning i Sverige av främst två skäl. Dels innebär övergången till systemkretsar att man behöver ha mer kontroll över produktionsprocessen och dels är tillverkningsteknik i sig ett utvecklingsområde av vikt. Vad det får kosta att bygga upp halvledartillverkningen är givetvis en fråga för diskussion, säger Sven-Ingmar Ragnarsson, som är huvudansvarig för Nuteks utredning.
Första delbetänkandeRapporten är ett första utkast till det beslutsunderlag som Nutek har regeringens uppdrag att ta fram. Uppdraget är uppdelat i två huvudområden; IT och elektronik samt halvledare och komponenter.
Enligt Nuteks utredare är det viktigt att satsa på halvledar- och komponentområdet för att ge svensk elektronikindustri fler ben att stå på. Visserligen anser man att detta i möjligaste mån ska ske utan direkta subventioner, men samtidigt pekar man på att spelreglerna i hög grad dikteras av omvärlden.
Nutek hoppas dock att Sverige inom tio år ska ha byggt upp ett internationellt rykte, som en betydelsefull region för utveckling och tillverkning inom elektronik- och halvledarområdet, så att investeringar "i första hand sker på andra grunder än med hjälp av offentligt stöd".
Utländska företag måste dock övertygas om att Sverige har för avsikt att föra en politik som innebär en prioritering av halvledarområdet. Detta eftersom Sverige i stort sett saknar dokumenterad erfarenhet av utländska industrietableringar.
Fyra produkttyper- En organisation á la den skotska etableringsbyrån "Locate in Scotland" måste till om vi ska kunna locka hit utländska halvledartillverkare, säger Sven-Ingmar Ragnarsson.
Nutek identifierar i rapporten även fyra produkttyper som man anser att Sverige i första hand ska bygga upp utveckling och produktion av: system och produkter för opto- och radiobaserad korthållskommunikation, system och komponenter för styrning av höga effekter, system och komponenter för bearbetning, överföring och presentation av bildinformation samt sensorbaserade mikrosystem. Tanken är att man därmed ska täcka in de för framtiden viktigaste teknikerna.
Nutek anser också att åtminstone en högskola ska ges resurser att upprätthålla en någorlunda komplett processlina för prototypkomponenter och mindre serier. Enligt Sven-Ingmar Ragnarsson finns här flera möjliga kandidater bland landets högskolor och institut.
Nutek menar sammanfattningsvis att det "trots den hårda internationella och industriella konkurrensen är vetenskapligt produktivt och kostnadseffektivt med en svensk satsning på utbildning och forskning i storleksordningen 60-100 miljoner kronor per år inom kiselteknologi för integrerade kretsar".
Gittan Cedervall