De dystra ledorden för dagen i halvledarbranschen är fabriksnedläggningar och uppskjutna investeringar.
I goda tider bygger alla nya fabriker och i dåliga tider är man lika snabb att släcka ljuset. Senast i raden
är problemtyngda Motorola som skjuter upp bygget av sin nya fabrik Richmond, Virginia. Bygget var kostnadsberäknat till tre miljarder dollar. Dessutom kommer någon av de fabriker som är i drift att stängas, uppger Hector Ruiz som är vd för Motorolas halvledardivision för tidningen Wall Street Journal.
Likaledes amerikanska Rockwell färdigställer inte sin 8-tumsfabrik i Colorado Springs, USA. Fabriken är delvis utrustad och Rockwell tar en förlust på 60 miljoner dollar.
Vid nedläggningar är det vanligast att man passar på att göra sig av med äldre produktionsenheter med föråldrade processer. Men motsatsen förekommer också. Siemens lägger till exempel ned en bara 15 månader gammal DRAM-fabrik med 0,25 μm-teknik som kostat runt en miljard dollar i England. Fujitsu får skriva av 830 miljoner dollar när företagets fabrik i engelska Newcastle för 16-Mbitminnen läggs ner. Beslutet kommer sedan företaget redovisat sin första förlust sedan andra världskriget.
Både Hyundai och LG Semicon, som är på väg att fusioneras, skjuter sina planerade DRAM-fabriker i Skottland respektive Wales på framtiden. Hitachi stänger en åldrad fabrik i Texas som producerar DRAM på 4 Mbit och SRAM. Vidare lägger Matsushita och Mitsubishi ner mindre enheter i USA.
Uppräkningen kan göras ändå längre och de ändrade planerna i kombination med den allmänna osäkerheten får följdverkningar för utrustningstillverkarna. Så ska till exempel Applied Materials och Ultratech Steppers säga upp 2 000 respektive 120 anställda.