En ny tryckteknik för mönsterkort gör att konventionell tillverkning kan utnyttjas även för tillämpningar som kräver tunna och tätpackade linjer.
- Vår nya teknik kommer att revolutionera elektronikindustrin! dristar sig brittiska ERA Technology att utlova.
Det oberoende forskningsföretaget har nyligen lagt sista handen vid en ny teknik för tryckning av mönsterkort, som man hävdar kommer att göra tillverkningen såväl billigare som bättre ur kvalitetssynpunkt. Tekniken gör att tryckning av avancerade mönsterkort, med mycket fina linjer, kan göras med tjocka filmer, istället för som i dag i komplicerade tunnfilmsprocesser.
Enligt ERA kommer det att innebära stora besparingar för industrin, i form av minskade tillverkningskostnader. Dessutom kommer kvaliteten på mer tätpackade mönsterkort att öka. ERAs utvecklare menar att tekniken kan leda till en fyrfaldig ökning av tätheten på mönsterkort. Tekniken klarar nämligen att göra strukturer ner till 50 μm. Industrigenomsnittet ligger idag på cirka 200 μm, menar ERA.
Den nya tekniken har utvecklats i samarbete med fyra andra europeiska elektronikföretag inom ett europeiskt forskningsprogram. I projektet, som kallas Brite-Euram, ingår även de båda tyska företagen Heraeus och Ekra samt franska Sorep och Dessault Electronique.
Enligt ERA, som dock inte vill avslöja mer ingående tekniska detaljer, är en av de stora fördelarna med tekniken att den kan introduceras utan större ingrepp i den existerande infrastrukturen hos mönsterkortstillverkarna. Tekniken kan dessutom användas i många olika tillämpningar, däribland multikretsmoduler för kopplingar av mycket hög täthet, mikrovågskretsar och resistormönster, som inte kräver lasertrimning efter tryckningen.
Därmed hoppas företaget att intresset ska bli stort inom industrin, när man nu söker tillverkare som vill prova och eventuellt licensera tekniken. Företaget kommer även att fortsätta att själva utnyttja tekniken i sin begränsade uppdragstillverkning för lokala företag.