JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Små steg mot återanvändbara kärnor

Visst måste många problem lösas innan färdiga IP-kärnor blir lätta att återanvända.

Men på konferensen IP99, som nyligen ägde rum i Skottland, presenterades ändå en rad intressanta nyheter som var och en är ett litet steg på vägen.



Elektroniktidningen, Edinburgh

- När vi startade standardiseringsarbetet trodde vi att vi visste vad problemet med system på kisel var, men det var mycket svårare än vad vi trodde.

Orden kommer från Howard Sachs som är ordförande för den treåriga organisationen VSIA - Virtual Socket Interface Alliance - en industriallians som arbetar för att ta fram tekniska standarder för att konstruera systemkretsar med hjälp av färdiga byggblock från olika leverantörer. Ett av de största problemen menar han är kvaliteten och återanvändbarheten hos dessa byggblock, eller IP-kärnor som de brukar kallas efter engelskans Intellectual Property.

Vad krävs då för att en kärna verkligen ska vara återanvändbar? Howard Sachs, som till vardags är chef på Fujitsu Microelectronics och som alltså även representerar IP-användare, gav sin syn på saken vid ett öppningsanförande på IP99. Han menar att kärnan ska vara fullständigt specificerad, ha en full uppsättning modeller för alla abstraktionsnivåer, fungera som utlovat, vara robust, lättanvänd och att användaren ska erbjudas det stöd som behövs när kärnan integreras. Helst vill han kunna provköra kärnan innan han köper den också.

- Vissa av dessa krav verkar självklara, men uppfylls ändå inte idag, säger han.



Betygsätter kärnor


Många svårigheter återstår alltså när det gäller att återanvända färdiga kärnor. Några förslag till lösningar visades emellertid på konferensen IP99 som ägde rum i Edinburgh i början på november. Verktygsleverantörerna Synopsys och Mentor Graphics presenterade exempelvis Openmore, ett program för att bedöma hur pass lätt kärnor kan återanvändas.

- Med Openmore kan användaren välja IP med större tillförsikt, säger Rolf Åberg, Synopsys vd i Europa.

Openmore bygger på specifikationer från VSIA och på den andra utgåvan av boken RMM, Reuse Methodology Manual, som samförfattats av de båda företagen.

Programmet, som är gratis, lanserades egentligen redan i somras, men lagom till IP99-konferensen blev det tillgängligt på Internetadressen www.openmore.com. Tanken är att IP-leverantörerna själva ska utföra värderingen, genom att fylla i ett kalkylark som listar regler och riktlinjer för hur verkligt återanvändbar IP bör utvecklas och levereras.

Programmet viktar därefter de olika reglerna och beräknar ett procenttal som är kärnans betyg. Ju högre tal, desto lättare bör det gå att återanvända kärnan. För att betyget ska bli trovärdigt gäller det dock att leverantörerna inte fuskar när de fyller i kalkylarket.

En annan metod för att ta pulsen på en kärna demonstrerades av verktygsleverantören Simutech tillsammans med den nordirländska IP-leverantören ISS, Integrated Silicon Systems. Från mässgolvet i Skottland startades en körning av en ISS-kärna, en Viterbiavkodare. Kärnan hade implementerats i en FPGA som satt i ett exemplar av Simutechs prototypsystem Rave som befann sig på andra sidan Atlanten. Resultaten presenterades efter några ögonblick på skärmen i ISS monter.



Skyddar mot stöld


Genom att styra Rave, ett hjälpmedel som beskrevs i Elektroniktidningen 16/99, via Internet ville Simutech visa hur IP-leverantörer kan erbjuda testkörningar av sina kärnor, utan att riskera att få sina konstruktioner stulna. Metoden har fördelar även för köparen.

- IP-användaren kan se att kärnan verkligen existerar, och inte bara är ett datablad på Internet vilket faktiskt förekommer, säger David Stewart på Simutech.

Ett annat sätt att erbjuda säkra IP-modeller presenterades av Synopsys, som lanserade krypteringsverktyget VHMC - VHDL Model Compiler - en VHDL-version av företagets tidigare Verilogprodukt VCM. Med hjälp av verktyget kan IP- leverantörer paketera och leverera säkra flyttbara simuleringsmodeller av VHDL- kärnor som är under utveckling. Därmed kan användarna får tillgång till modeller tidigt i konstruktionsarbetet.

Synopsys är så säkra på sin kryptering att de i våras utlyste en tävling på sin Internetsajt. Den som lyckades återskapa källkoden till en VMC-skapad modell av en processorkärna skulle vinna en jeep värd runt 75 000 dollar. Hittills har Synopsys fått behålla jeepen.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)