Hårdvarukonstruktörer måste börja tala med programvarukonstruktörer, företagen måste ändra strategiskt fokus och konstruktörerna måste få en kreativ miljö. Det är några av de kulturförändringar som kan behövas för att lyckas med systemkretsar.- När vi deltog i ett möte på ett systemföretag nyligen bytte maskin- och programvarukonstruktörerna visitkort med varandra, fast de jobbade i samma projekt.
Så belyste en av talarna på konferensen European Electronics klyftan mellan hårdvarukonstruktörer och programmerare. Andra talare hade liknande anekdoter. Problemet är visserligen långt ifrån nytt, men det förvärras när kretsarna blir allt mer komplicerade och innehåller allt mer inbyggd programvara. För när en allt större del av funktionen i kretsen finns i programvara så ökar behovet av att kunna samkonstruera och samverifiera maskin- och programvara.
Andra menade att man måste omvärdera sin syn på vad som är viktigt att profilera sig med för att förbli konkurrenskraftig när det gäller systemkretsar.
- Idag vill företag differentiera sig med allt: processer, konstruktionsmiljö, bibliotek, metodik, IP och system. I systemkretsåldern ska man differentiera sig med system och strategiska IP-block. Resten kan man mer eller mindre standardisera, sade Tsugio Makimoto, teknikchef på Hitachi.
Liknande tongångar hördes från flera håll: kiselprocessen är inte det mest intressanta, det gäller att satsa på strategiska kärnor, eller IP-block som de ofta kallas efter engelskans Intellectual Property. Svårigheten ligger naturligtvis i att förutse vilka kärnor som kommer att vara strategiska.
Viktigt med Hög trivselfaktorSen fanns även de som menade att man måste anpassa organisationen efter systemkretsarna. Med tanke på att det råder brist på konstruktörer så gäller det att se till att få behålla den personal man har. Representanterna från halvledartillverkarna Infineon och ST Microelectronics menar att större frihet till konstruktören är en del av hemligheten.
- Människor vill arbeta i en omgivning där de kan realisera sina idéer. Det är av största vikt att skapa en omgivning som gör dem nöjda, menade Infineons vd Ulrich Schumacher.
Helt lätt är det väl dock inte, delvis för att det kan kräva en ny ledarstil.
- Jag tror att de kulturella och organisatoriska utmaningarna blir ännu svårare att klara än de tekniska utmaningarna med systemkretsar, sammanfattade Andrea Cuomo på halvledartillverkaren ST Microelectronics.
CVS