Europeiska företag måste börja utnyttja Internet mer effektivt. Och åtgärder måste till för att minska ingenjörsbristen i Europa. Annars är risken stor för att konkurrenskraften i Europa urholkas. Det menar Karsten Larsen, ordförande i elektroingenjörsorganisationen Eurel.Karsten Larsen tog nyligen över ordförandeklubban i Eurel. Därmed har han exakt ett år på sig att försöka trumma ut organisationens budskap, där bättre Internetutnyttjande och ingenjörsbrist står högt på prioriteringslista.
- Det är oerhört viktigt att den elektroniska handeln mellan företagen i Europa ökar, säger Karsten Larsen.
Han menar att företag som arbetar ihop måste börja kommunicera och sköta sina transaktioner över nätet. Exempelvis kan faktureringar, betalning av varor och mycket annat skötas över ett Intranet utvidgat till en företagsgrupp, ett så kallat Extranet.
- I USA är öppenheten för att göra transaktioner över elektroniska medier betydligt större än i Europa. Det är mycket oroande. Tekniken leder till kortare ledtider, minskad kapitalbindning samt minskad administration. Faktorer som alla bidrar till att öka konkurrenskraften.
Och Karsten Larsen bör veta vad han talar om. Vardagen tillbringar han nämligen på IBM, där han arbetat i ett flertal länder med kommunikation i alla dess form - i gränslandet mellan data och tele - i 28 år.
Orsaken till snedvridningen är inte svår att förstå, menar Karsten Larsen. Internet är från början amerikanskt och tillämpningarna kommer därifrån. Värst är dock situationen i länder som Frankrike och Italien, där det engelska språket ofta är ett besvärande stort problem hos den äldre generationen.
- I Sverige och Finland ligger vi betydligt bättre till. Bara lite efter USA, men cirka tre år före Europagenomsnittet.
Eurel har tagit på sig ansvaret att försöka uppmärksamma och påverka EU- kommissionen på detta och andra problem som i förlängningen kan hota den europeiska konkurrenskraften. Högt upp på agendan står därför också den alarmerande ingenjörsbristen i Europa.
En nyutgiven rapport från analysföretaget IDC säger exempelvis att bristen på IT-personal kommer att öka från dagens 5 procent till 20 procent redan år 2002. Inom EU talar man om att 1,6 miljoner ingenjörsarbetsplatser kommer att stå tomma inom drygt två år.
- Personalbristen är värst i Tyskland och Frankrike. Sverige ligger däremot relativt bra till.
Ständig VidareutbildningEurel föreslår flera åtgärder mot ingenjörsbristen, bland annat kontinuerlig vidareutbildning.
- Det är billigare och snabbare att vidareutbilda ingenjörer istället för att pensionera de äldre och vänta på nyutbildade ungdomar.
- Samtidigt måste man också attrahera den unga generationen till studier inom data- och telekom, men också kraftelektronik. Det är en central fråga för Eurel.
En styrka i den påverkande verksamheten är att Eurel kan samla resultat från flera olika medlemsländer och föra fram dem. Man har olika grupper som speciellt studerar vissa teknikområden, där ett är kommunikation och informationsbehandling, ett annat är mikro- och nanoteknik och ytterligare ett är kraftelektronik. Ännu en styrka i sammanhanget är Eurels företagsneutralitet, hävdar Karsten Larsen.
I mångt och mycket liknar inriktningen på Eurels verksamhet den hos jätteorganisationen IEEE, även om den senare inte har någon EU-kommission att bearbeta. I flera länder samarbetar dessutom den lokala IEEE- och Eurel- föreningen. I Sverige har de till och med samma ordförande. På sikt strävar Eurel till och med efter att bli en europeisk motsvarighet till amerikanska IEEE.
- Det är inte realistiskt idag, men genom att samordna alla aktiviteter inom de europeiska föreningarna så kan vi tillsammans bli en pendang till IEEE, säger Karsten Larsen.
- Jag skulle gärna se en enda förening i Europa, som gärna får heta Eurel. Men vägen dit är väldigt lång. Även om samarbetet över nationsgränserna redan har börjat.
Anna Wennberg