JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Konkurrensen hårdnar bland ytbaserade verktyg

Lättanvända ytbaserade verktyg för placering och ledningsdragning. Det utlovar verktygstillverkarna Cadence och Avant som kämpar hårt om herraväldet på verktygsmarknaden för kretsar med fler än tre metallager.

Verktygstillverkarna Cadence och Avant fightas inte bara i rättssalen. Nu möts de även på marknaden med var sitt nylanserat verktyg för placering och ledningsdragning. Båda siktar på kretsar med många metallager. Främst cellbaserade kretsar samt kretsar av typen ASSP - Application Specific Standard Products, det vill säga standardkretsar som anpassats för en bestämd tillämpning.

De båda konkurrerande verktygen stöder så kallad ytbaserad ledningsdragning - area-based routing, vilket innebär att ledningarna dras var som helst på kretsen. Tekniken har många plus. Man klarar fler än tre lager av förbindningar och kretsarna packas tätare jämfört med kanalbaserade verktyg, där alla ledningar dras i kanaler. På så vis pressar man både yta, effekt och hastighet. Målgruppen är telekombranschen som snålar med effekt samt processormarknaden som jagar hastigheter.



Dåligt rykte


Trots fördelarna har de ytbaserade verktygen hittills dragits med dåligt rykte. De anses nämligen vara knepigare att använda jämfört med de kanalbaserade kusinerna.

Men Cadence hävdar att den ytbaserade nykomlingen Silicon Ensamble faktiskt är lättanvänd eftersom verktyget automatiskt justerar konstruktionen efter placeringen. På så vis underlättas ledningsdragningen.

Hemligheten ligger i en variabel kiselstorlek. I teorin skulle det vara möjligt att slippa de iterationer som försinkat konstruktionsarbetet med traditionella ytbaserade verktyg.

Avant, som uttalas avaanti, menar att man har liknande finesser i ArcCell-XO, ett verktyg som klarar upp till sex metallager. Haken är att Cadence hävdar att Avant´s verktyg liknar det egna hjälpmedlet allt för mycket. Strax före jul stämde Cadence därför konkurrenten för stöld av källkod (se Elektroniktidningen 1/96).

Avant förnekar indignerat alla anklagelser och svarade snabbt med att stämma Cadence för bland annat konspiration och avsiktligt störande av kundrelationer.

Nåväl, det Avant gärna framhäver med ArcCell-XO är den timingstyrda algoritmen för placering. Konstruktören kan sätta timingkrav på varje signalväg i hela kretsen. Såväl timing som ledarbredd optimeras sedan automatiskt. Företaget garanterar att en körning med krav på samtliga signalvägar som mest tar 30 procent längre tid jämfört med att helt strunta i krav.

Cadence kontrar med placeraren Qplace+ som lyfter timingkraven till systemnivå. Man hävdar att det är det enda rimliga alternativet i kretsar med runt miljonen grindar.



Båda är bäst


De båda konkurrenterna har löst kopplingen till Synopsys syntesverktyg på olika sätt och båda parter hävdar att den egna varianten är överlägsen. ArcCell-XO kan direkt läsa Synopsys timingmodeller medan Silicon Ensemble har sin koppling redan vid ytplaneringen.

ArcCell-XO finns tillgängligt redan nu. Verktyget är ett tillägg till företagets befintliga layoutsystem, ArcCell-BV, som klarar konstruktioner med två och tre metallager.

Cadence nykomling kommer först efter sommaren. Företaget poängterar att man har längre erfarenhet än konkurrenten vad gäller ytbaserade verktyg. I produktportföljen finns sedan flera år Cell3 och Gate Ensemble som klarat kretsar med tre till fem lager för både grindmatriser och cellbaserat.

Cell Ensemble lanseras i två varianter, en för kretsar med två till tre lager, samt den vassare varianten Silicon Ensemble DSM, där DSM står för Deep Submicron. Den är avsedd för konstruktion av kretsar med linjebredder mindre än 0,5 μm med godtyckligt många metallager.

Charlotta von Schultz



Ytbaserat från SVR


I skuggan av Cadence och Avant lanserade även företaget SVR - Silicon Valley Research - nyligen ett layoutverktyg för flerlagerskretsar. Hjälpmedlet, som heter Gards 8.0, stöder ytbaserad ledningsdragning och är avsett för grindmatriser med upp till fyra metallager. Före sommaren kommer en ny version som klarar ännu fler lager.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)