Lucent Wavelan är bästa köp för den som är ute efter ett trådlöst nätverk, visar Ingenjörsförlagets oberoende testcenter. Produkterna från Aironet och Radiolan är visserligen snabbare, men Wavelans räckvidd, pris och lätthet att installera gör den till en vinnare.
Ingenjörsförlagets testcenter har tagit sig an trådlösa nätverk. Man har testat sex produkter: Spectrum 24 från Symbol, Wavelan från Lucent, Lanescape från Zcom samt Aironet, Radiolan och Breezecom från företagen med samma namn.
Bäst prestanda visade Aironet. Radiolans utrustning var visserligen snabbare på korta avstånd, men Aironet höll hög fart även på längre håll. Det påverkar självklart kostnaden positivt, eftersom det krävs färre basstationer inom- och utomhus.
Men hastighet är inte allt. Enkel installation och lång räckvidd både inom- och utomhus är lika viktigt. Därför bedömer vi Lucent Wavelan som bästa köp - denna produkt är lättinstallerad och har god räckvidd, samtidigt som den kommer på tredje plats i hastighetsmätningarna och ligger bra till prismässigt.
Allmänt kan sägas att det fortfarande fattas en hel del när det gäller användarvänlighet. Momenten per installerad klient är för många och ofta krånglar det. Samtliga leverantörer lägger drivrutiner och konfigurationsprogram på disketter, och i fem fall av sex på olika disketter, istället för att lägga allt på en cd-skiva.
Idag bygger nästan all trådlös nätverksutrustning på den relativt nya standarden IEEE 802.11. Standarden är mycket lik trådbaserad Ethernet som i sin tur har sitt ursprung i radiovärlden.
Den utrustning som behövs för att bygga ett trådlöst nät varierar beroende på vilket fabrikat man väljer. I princip består den dock av nätverkskort och basstationer.
Ett nätverkskort kostar mellan 3 500 och 6 500 kronor och räcker för enklare nät - datorerna uppfattar korten som vilket nätverkskort som helst, och de förhandlar själva med varandra om överföringshastighet och frekvenser.
När fler klienter ska kopplas in på nätet blir det så småningom nödvändigt att ansluta ett par basstationer. Basstationerna ansluter automatiskt de klienter som befinner sig närmast. En basstation kostar mellan 9 500 och 14 500 kronor.
Fredrik Granlund Testredaktör
Hela testet finns på www.testcentret.com