Det ska bli enklare att skriva drivrutiner för datorsystem. Med standarden I2O behöver man varken ta hänsyn till processor, buss eller operativsystem.
I2O står för Intelligent Input/Output och är namnet både på en industrigrupp och en nyligen antagen standard för kommunikation till och från datorer.
Genom att lägga in ett abstrakt skikt mellan processorn/operativsystemet och själva kommunikationsbussen har man gjort kommunikationen oberoende av både processor, buss och operativsystem.
Därmed öppnas vägen mot enklare och enhetligare gränssnitt mot nätverk och lagringsmedia, såsom CD-läsare, hårddiskar och magnetbandsstationer.
I dagens datorsystem finns en mängd olika operativsystem, bussar och processorer i bruk, och nya varianter och uppgraderingar tillkommer i en strid ström. Eftersom varje kombination av operativsystem, buss och processor kräver en egen variant av en drivrutin börjar drivrutinsskrivandet bli en allt större del av utvecklingsarbetet, både för tillverkare av operativsystem och instickskort. Till exempel sägs Microsoft ha lagt ned 150 miljoner dollar på drivrutinerna för Windows NT.
Lösningen heter I2O, i alla fall för Intel, Microsoft, Compaq och Hewlett- Packard och ett par dussin storföretag till i industrigruppen för I2O. Med I2O räcker det med att man skriver en enda drivrutin, som arbetar mot I2O.
Intel först med kretsarIntel är det kiselföretag som varit mest tongivande i arbetet med standarden, och är också först ut med kretsar som stödjer I2O i form av i960RP, en variant av 960-processorn. Den avlastar datorns centralprocessor genom att ta hand om många avbrottsanrop som kommer från periferienheterna. I960RP använder PCI- bussen som fysisk kommunikationslänk, både internt i datorn mot centralprocessorn och externt, mot periferienheterna. Kommunikationen mellan i960RP och centralprocessorn sker via två meddelandeköer som specificeras i I2O- standarden.
Men bara för att Intel hittills är ensam halvledartillverkare i I2O-världen betyder inte det att standarden är bunden till Intels kretsar. Processorjätten hävdar själv bestämt att ingenting i I2O-standarden är speciellt anpassat för dess arkitekturer.
Mer information om I2O finns på organisationens hemsida, http://www.i2osig.org.
Mikael Zackrisson