JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Atmels designcenter logiskt steg mot fabrik

Halvledartillverkaren Atmel ska starta ett designcentrum i Norrköping, fokuserat på kisel-germanium BiCMOS-processer. Därmed har system-på-kiselklustret Socware fått sin första utländska investering.
Norrköping blir efter sommaren hemvist för Atmels 25:e designcentrum. Sju personer anställs, som till en början ska husera i forskningsinstitutet Acreos lokaler. Så snabbt det går ska centret växa till 20 personer, och så småningom även skaffa en egen adress.
 
- Det blir Atmels största designcentrum för trådlös teknik. Man ska jobba med radiokretsar, system-på-kisel och IP-block för trådlös telekom, säger Robert Zavrel, ansvarig för trådlösa produkter på Atmel.
 
Atmel har tidigare visat intresse för att starta en halvledarfabrik i Sandviken.
 
Företagets chef George Perlegos besökte Sandviken för flera år sedan, och företaget har hållit kontakt med den kommunen sedan dess.
 
- En stark närvaro i Skandinavien är nödvändig för oss. Vi startade ett säljkontor i Sverige för tre år sedan, vi har sedan tidigare designcenter i Norge och Finland, och nu startar vi i Norrköping. En fabrik är nästa logiska steg, säger Robert Zavrel utan att närmare specificera tidplanen.
 
Och om det blir en fabrik så hamnar den med stor sannolikhet i just Sandviken - Atmels Sverigechef Apostolos Tzelidis säger att man inte för några diskussioner med någon annan ort i landet.
 
Atmels etablering är definitivt en fjäder i hatten för system-på-kiselklustret som håller på att bildas i Norrköping. De ingenjörer som utbildas där inom ramen för programmet Socware var en starkt bidragande orsak till Atmels val av ort. även ISA, Invest in Sweden Agency, har bidragit till Atmels val. Kai Hammerich på ISA betecknar Atmels investering som "strategiskt mycket viktig" för hela system-på-kiselsatsningen.
 
- Det är utomordentligt viktigt att få in utländsk expertis och utländska investeringar i detta kluster, säger han.
 
Centret ska koncentrera sig på en processteknik kallad kisel-germanium BiCMOS. Poängen med den är framför allt möjligheten att integrera mycket snabba transistorer i relativt ordinära CMOS-processer. När processen väl är kvalificerad, vilket ska ske i en fabrik i Colorado Springs nästa kvartal, kommer den att kunna användas i alla Atmels CMOS-fabriker.
 
- Det krävs bara ett extra processsteg, för att få in germaniumjoner i basen på NPN-transistorerna. I övrigt används samma modeller och samma verktyg som i vanlig CMOS, säger Zavrel.
 
En helt integrerad Bluetoothkrets, med kisel-germanium, är ett exempel på produkter som Norrköpingscentret kan tänkas jobba med.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)