JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk WDM-testare ser felen i förtid

zzMed drygt två år på nacken börjar Kistaföretaget Proximion Fiber Optics få rejält med luft under vingarna. Man börjar fälttesta en modul för test och övervakning av fiberoptiska nät efter sommaren. Nytt tillskott av kapital och förhandsbesked om att ett viktigt patent ska gå igenom betyder mycket.
Verksamheten hos Proximion Fiber Optics (tidigare Pangea Fiber Optics) bygger på en teknik med fiberoptiska gitter som kan ge filter med näst intill ideala egenskaper. Man började utveckla tekniken vid Institutet för optisk forskning, idag industriforskningsföretaget Acreo, från vilket man sedan avknoppades men fortfarande bedriver ett intimt samarbete med.

Filtren används bland annat för fiberoptiska WDM-nät. WDM (Wavelength Division Multiplexing eller våglängdsmultiplexering) är en teknik som ökar överföringsförmågan hos fiberoptiska nät och möjliggör bredbandskommunikation. Proximion har allt mer gått över till att ta fram teknik för övervakning av fiberoptiska WDM-nät (Wavelength Division Multiplexing).

- Nu jobbar vi med prototyputveckling av en modul som innehåller fiberkomponenten och som ska användas till övervakning av WDM-nät på fibernivå. Meningen är att man ska kunna inkorporera modulen i ett rack för att kunna mäta on-line. Detta för att höja servicenivån i ett WDM-nät. Operatörerna vill kunna garantera en driftsäkerhet på 0,99999. Det innebär att nätet får ligga nere högst fem minuter på ett helt år. Och man kan spara mycket pengar på att snabbt finna felen.

Dagens nät har ofta punkt-till-punktöverföring. Då är det förhållandevis lätt att finna ett fel. Då är den övervakning som är inbyggd i SDH-protokollet tillräcklig. Men behovet av en övervakningsteknik på den optiska nivån har blivit allt större i och med den ökade komplexiteten i de nya nät som växer fram.

- Det beror på att de nät som kommer är av ring- eller meshstrukturer, multipunkt till multipunkt, där det annars är omöjligt att veta var felen har uppstått. Man måste kunna mäta på samtliga kanaler. Det kan vara bortåt hundra stycken, förklarar Adel Asseh.

- Vi räknar med att börja göra fälttester i slutet av tredje kvartalet i år och att en nollserieprototyp, det vill säga det första försöket till serieproduktion, ska komma igång under första kvartalet nästa år, berättar Adel Asseh.

- Tekniken är mycket användbar vid skyddsomkoppling, om exempelvis en grävskopa kommer och gräver av fibern, säger Adel Asseh. Med OTDR (Optical Time Domain Reflectometry), en sorts optisk radar, en standardutrustning som många tillverkar, kan man idag säga på en meter när, var kabelbrottet är.

- Då är det viktigt med responstider på millisekunder så att det går snabbt att koppla över trafiken från en ringstruktur till en annan.

- Styrkan i vår teknik är att vi kan upptäcka att komponenter, som exempelvis lasrar, är på väg att degradera innan ett fel, det vill säga ett bitfel, uppstår. Vår övervakningsmodul kommer dessutom att vara väsentligt billigare och förekomma tätare än de SDH-moduler som används idag. Det bidrar till att man snabbare kan lokalisera fel, spara mycket pengar och garantera den höga servicenivå som många kunder kräver, säger Adel Asseh.

Asseh berättar att man för diskussioner med olika underleverantörer för vart den första serien ska tilläggas. För övrigt sker en stor del av arbetet i företaget sker i samarbete med andra företag.

Idag har Proximion Fiber Optics sju anställda, varav tre tekniska doktorer och fyra civilingenjörer med lång erfarenhet. Till årsskiftet räknar man med att vara 20 anställda.

Nyligen fick Proximion Fiber Optics förhandsbesked om att en ansökan om ett mycket brett patent kommer att godkännas.

- Detta är mycket positivt för oss för vi har flera applikationspatent som bygger på denna teknik. I och med detta ligger vi mycket bra till på IP-sidan, berättar en av de tre grundarna, vice vd Adel Asseh.

Det senaste som hänt är att det svenska riskkapitalföretaget Innovationskapital, tillsammans med affärsmannen Jan Hummel, som är verksam i Tyskland, har gått in som aktiva ägare i verksamheten med 13 miljoner kronor. Det motsvarar cirka en fjärdedel av företagets aktiekapital.

- Detta är mycket viktigt för oss. Inte minst för att dessa intressenter har ett upparbetat kontaktnät som är betydelsefullt för oss, säger Adel Asseh.

Detta innebär också ett stort tillskott på kompetens. Innovationskapital arbetar med unga, kunskapsintensiva och innovativa nordiska tillväxtföretag som fokuserat på informations- och kommunikationsteknik samt hälsosektorn.

Proximion är verksamt inom samma område som fiberoptikföretagen Altitun och Qeyton Systems. Dessa såldes för rekordbelopp för några veckor sedan. Innovationskapital hade investerat 15 miljoner kronor i Altitun och vid försäljningen värderades denna andel till drygt en miljard.

Om företaget utvecklas som förväntat räknar Innovationskapital dessutom med att gå in med ytterligare pengar. Möjligheten till vinster på den här marknaden enorma.

IGI Consulting beräknar marknaden för mobila testutrustningar för fiberoptiska nät till cirka 2,5 miljarder US-dollar år 2003.

Enligt Adel Asseh kommer behovet av inbyggda testsystem som Proximions successivt att öka och överträffa marknaden för mobila system. Det startar dock från en låg nivå eftersom det är först nu som produkter börjar lanseras.

- Vår bedömning är att marknaden år 2003 bör vara en halv miljard US-dollar. Vi hoppas ta en betydande del av vår nisch, kanske 20 procent år 2003, säger Asseh.

Policyn för vilken typ av kunder man tänker sälja till är inte öppen. Men möjliga kunder är systemintegratörer som Lucent, Nortel och Cisco.

- Vi har diskuterat samarbete med ett flertal intressenter. Vi har intresserade kunder som ska delta i fältmätningarna senare i år, säger Adel Asseh.

Text: Erika Ingvald

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)