JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elnätet klarar bredband

Det går att använda det vanliga elnätet till telefoni och Internet. I Sverige ska Sydkraft prova tekniken, som kan ge 2-3 Mbit/s till de flesta hushåll.
Nu laddar elbolagen för bredband via elnätet. Tekniken ska provas i Sverige och tio andra länder i Europa och Asien. Målet är att klara både snabb Internet och telefonitjänster via elkabeln.
 
Elbolagen hoppas att det skall bli möjligt att införa den nya tekniken hos flera hundra miljoner hushåll. Det blir i så fall en väldig utmaning mot de traditionella telebolagen eftersom energibolagen har stora resurser, i klass med telefonbolagen.
 
Att tekniken fungerar hävdar såväl tyska Siemens som schweiziska Ascom. Båda tänker lansera kommersiella produkter under andra kvartalet 2001.
 
I Sverige är Sydkraft först med att prova den nya tekniken. även inom Elforsk, de svenska kraftföretagens forskningsbolag, diskuterar ett 20-tal svenska elbolag tekniska prov. Innan någon utbyggnad startar vill naturligtvis elbolagen säkra att de nya systemen verkligen klarar utlovad prestanda och dessutom att de inte orsakar några störningar.
 
Siemens och Ascom räknar med att de tekniska proven är klara i början av nästa år och därmed öppnas en marknad som kan bli värd flera hundra miljarder kronor.
 
De nya transmissionssystemen kallas PLC, Powerline Communications. De ska klara att överföra bredbandssignaler via elkabeln såväl utomhus från den sista transformatorn fram till de anslutna hushållen som inne i bostäderna.
 
Utomhussystemen byggs för att passa de elnät som finns i Europa, med normalt 100 till 200 hushåll anslutna per transformator.
 
- De europeiska utomhussystemen kan säljas även i Latinamerika och Asien utom Japan. Elnäten där har samma arkitektur som Europa, säger Marcel Graber i Ascom.
 
USA, Kanada och Japan har en annan arkitektur på sina elnät med upp till 20 anslutna hushåll till den sista transformatorn. Då lönar det sig inte att införa bredband till hushållen via utomhussystem, anger experter till Elektroniktidningen.
 
Situationen öppnar alltså goda möjligheter för systemleverantörer i Europa och Asien att dominera den nya marknaden. Utöver Siemens och Ascom pågår systemutveckling även hos ett företag i Sydkorea samt ett tyskt företag och flera väntas gå in på marknaden.
 
När det gäller inomhussystem finns även en grupp amerikanska företag, organiserade i Homeplug Powerline Alliance. Där deltar bland andra Cisco, 3Com, Motorola, Intel, Texas Instruments, Conexant och Panasonic.
 
Det är avregleringen på elmarknaden och den ökande konkurrensen på detta område som driver fram den nya tekniken i Europa, anger energibolagens experter.
 
- Energibolagen måste hitta nya affärer för att tjäna pengar. Kommunikation är ett vettigt område, man kan säga att energibolagen försöker merutnyttja sin infrastruktur, säger Per Wigren i Sydkraft.
 
I många länder har elnäten också betydligt högre penetration än telenäten, exempelvis i Portugal, Brasilien och många asiatiska länder. I dessa länder tror elbolagen att den viktigaste marknaden blir telefoni och inte snabb Internet.
 
I Europa har systemleverantörer och energibolag bildat industrigruppen PLC Forum för att påverka statliga myndigheter och standardiseringsorganisationer. PLC Forum vill få stöd för att använda frekvenserna 1 till 10 MHz för utomhussystem och 15 till 30 MHz för inomhussystem.
 
Dessa låga frekvenser har många användare, inklusive militären i vissa länder, och PLC Forum vill säkra att myndigheterna inte reser några invändningar mot att PLC-systemen utnyttjar dessa frekvensband.
 
Dessutom vill industrigruppen bevisa i praktiken att PLC-systemen inte orsakar störningar för användare i dessa frekvensband. Inom EU finns regler för EMC, elektromagnetisk kompatibilitet, som innebär att PLC-systemen inte får överskrida vissa störningsnivåer. Elsäkerhetsverket har påbörjat diskussioner med Elforsk om detta.
 
ännu är det oklart vilket eller vilka modulationssystem som kommer att dominera. Siemens har valt OFDM medan Ascom valt GMSK och Sydkorea har valt ett tredje alternativ. Siemens räknar med att flera modulationssystem slår igenom. Sydkraft däremot tror att ett alternativ blir industristandard och att flera leverantör konkurrerar. Det är uppenbart att PLC-systemen kommer att utvecklas i flera generationer och det återstår att se vilken teknik som blir dominerande.
 
Den produktgeneration som kommer ut nästa år beräknas klara uppemot 1 Mbit/s per slutanvändare. Detta är en beräknad kapacitet. PLC-näten baseras på delad kapacitet precis som Ethernet.
 
Om några år kommer andra generationen och då räknar Siemens med att användarna kommer att få en upplevd kapacitet på cirka 3 Mbit/s. Vid laboratorieförsök har systemen klarat cirka 15 Mbit/s, men Siemens räknar inte med så hög kapacitet vid storskalig utbyggnad.
Text: Alexander Kristofersson


anv_13 anv_13

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)