För att inte hamna i stå började Intel redan för några år sedan att ändra riktning; från att tidigare fokusera hårt på byggblock för datorer till att även expandera inom Internetvärlden.
- Vi som jobbade med mobiltelefonkunder här i Europa kunde skönja samma trend inom det trådlösa området. Det blev upprinnelsen till dagens trådlösa center här i Kista, säger Leif Persson som numera är chef där.
Leif Persson har själv erfarenhet från Intels kärnverksamhet, som applikationsingenjör, kundansvarig och försäljningschef för inbyggnadsprocessorer och flashminnen inom telekomsektorn. Men för Kistagruppen är kislet på intet sätt den enda nyckelkomponenten för verksamheten.
- Vår uppgift inom kiselområdet är att reda ut vilka komponenter som kommer att behövas i framtida trådlösa kommunikationsprodukter samt att känna av trender som exempelvis funktionalitet, prestanda, strömförbrukning och värmealstring.
- Vi kan vara med i specifikationen av framtida chips, men vi är inga kretskonstruktörer, säger Leif Persson.
Istället har centret i uppgift att hitta vägen - och undvika blindskären - i den mobila Internetvärlden. Det ska ske genom att man noga studerar vilka produkter som finns idag för att sedan försöka avgöra vad man kan göra med dem framöver.
- Anledningen till att Intel varit så framgångsrika med sina processorer i datorvärlden är att vi inte bara fokuserat på kretsar, utan även koncentrerat oss på att samla in kunskap kring själva plattformen. Nu ska vi göra detsamma inom det trådlösa området.
Fyra viktiga områden som hittills identifierats är Wap-, GPRS-, 3G-terminaler samt servrarna som sitter i näten.
Målet härnäst är att avgöra vilka byggblock som kommer att krävas för att skapa helhetslösningar kring dessa tekniker.
Fast Leif Persson medger att det inte är lätt att försöka förstå vilka hybrider mellan datorer och mobiltelefoner som kommer att slå igenom framöver. Vill användarna exempelvis ha en videokamera i sin terminal, eller inte?
- I ett Wap-system är gatewayen dessutom ofta Intelbaserad. Där-för måste vi kunna svara på frågor som: Hur garanterar vi att man klarar all trafik i framtida nät?
Kan vi ha en eller måste det sitta flera processorer i servrarna? Vilka prestandakrav ställer en given dataöverföring på terminalen?
För att få hjälp med att svara på alla dessa frågor har man byggt upp en egen labbverksamhet där det exempelvis går att testa Wap-tjänster genom att försöka mäta vad som krävs av olika hård- och programvaror.
- Vi sätter också upp demosystem där vi kombinerar vår teknik med andra företags teknik. På så sätt kan vi få en ömsesidig utbildning, säger Leif Persson.
Att hålla sig ajour med forskningen och trenderna inom det trådlösa området är centralt i verksamheten. Samt att verka i en kreativ omgivning.
- Vi valde Kista eftersom ett kluster med över 700 IT-företag samt så gott som alla stora företag finns här.
- Det är viktigt eftersom vår roll är att bygga bryggor mellan Intel och andra företag samt universitet, säger Leif Persson.
Samarbetet på högskolenivå har hittills dels handlat om att hålla föredrag om Bluetooth och positionering i mobila nät för teknologerna i Kista, dels om att diskutera alternativa examensarbeten.
Ytterligare ett sätt att påverka framtiden är att hålla kontakt med de som är verksamma inom standardisering i Europa.
- Idag leder Intel exempelvis en arbetsgrupp i Wapforum som arbetar med att optimera datalagring, vilket på sikt berör flashminnet i terminalerna.
Kistagruppen blundar inte heller för intressanta investeringsobjekt i sin omgivning.
- I genomsnitt investerar Intel i två företag per vecka. I dessa sammanhang har vi en konsulterande roll när det gäller mobilt Internet,säger Leif Persson.
Anna Wennberg