- En ganska tydlig trend är att vi fått mer inslag av konsumentelektronik i Sverige på senare tid.
- För tre-fyra år sedan kunde man peka ut de företag som talade om att tillverka 50 000 enheter eller fler. Idag växer det upp en mängd företag med potential till mycket stora volymer, säger Gunnar Boxström på Scancraft Data.
Han menar att konsumentprodukterna kommer som en följd av att vi alla får tillgång till bredbandsteknik i vår vardag.
Skärmar är något som är mycket populärt just nu. Informationstekniken har gjort att många vill ha en sådan i sina produkter. Att addera en skärm är ofta ett sätt att göra produkten mer lättanvänd, även om man i vissa fall kan undra om den verkligen behövs. Varför byter man exempelvis ut en lysdiod mot en skärm som det står power on på?
Effektsnålare drivkretsar
Mobiltelefoner med små passiva färgskärmar förväntas bli allt vanligare i Sverige inom kort. I Japan använder man dem redan i stor utsträckning. Nackdelen med färgskärmarna är dock att bildpunkterna byggs upp av tre färger, precis som hos en tv. Därmed måste drivkretsarna klockas tre gånger snabbare än tidigare, vilket gör att de drar mer effekt.
Detta är en av flera orsaker till att drivkretsarna utvecklas med stormsteg just nu.
- Snart kommer det drivkretsar vars effektförbrukning ligger på en bråkdel av dagens kretsar. I början av nästa år kommer de att dyka upp i mobiltelefoner, och nästa sommar kommer de ut på marknaden, säger Gunnar Boxström.
Patrick Edström på Egevo Elektronik, som är en av de bredaste distributörerna i Elektroniktidningens översikt över optokomponenter, menar att efterfrågan på vita och blå lysdioder har ökat på sistone. Samtidigt vill allt fler ha än ljusstarkare ytmonterade lysdioder samt vinklade ytmonterade lysdioder.
- Lysdioder som skall sitta i mobiltelefoner blir dessutom smalare och tunnare, säger Patrick Edström.
Snabbare optokopplare
Ytterligare en trend är behovet av snabbare optokopplare.
- Tidigare har jag fått frågor om optokopplare som klarar 4 Mbit/s, men nu börjar det komma komponenter som klarar 10 Mbit/s, ända upp till 25 Mbit/s.
Framförallt siktar dessa komponenter på att finna en plats i framtida tele- och datakomtillämpningar, exempelvis i snabba modem inom telekomvärlden.
I årets översikt över optokomponenter vill vi föröka guida alla som letar efter en speciell sorts optokomponent till rätt leverantör. Därför har vi valt att redovisa vad olika svenska distributörer har för komponenttyper i sitt sortiment, snarare än att som tidigare redovisa vad olika tillverkare har att erbjuda inom området.
Anna Wennberg