Så förklarar Björn Andersson på Ericsson Radio varför man säljer sin sista mönsterkortsfabrik. Försäljningen är förstås också ett led i Ericssons sedan länge pågående renodling till kärnverksamhet.
Trots att Kumlafabriken är Sveriges största mönsterkortstillverkare är den ändå liten, med internationella mått mätt. Björn Andersson menar att försäljningen ökar Ericssons chanser att hänga med i den tekniska utvecklingen.
- Mönsterkortet går från att vara bara en bärare till att bli en kritisk del, med integrerade komponenter och förmåga att lösa signalintegritet. Sådana kort kommer att sitta i mobiltelefoner och andra produkter där packningstäthet och kiselnärhet är viktiga, säger han.
- Vi kommer även framöver att sponsra forskning och utveckling på området.
De 300 anställda erbjuds att jobba kvar hos den nye arbetsgivaren. Ett tiotal personer som jobbar med inköp och kvalificering kommer dock att även framöver vara Ericssonanställda.
Affären ska vara genomförd före årsskiftet, och därefter finns förhoppningar från såväl köpare som säljare om expansion av verksamheten.
- Visionen är helt klart att ta in nya kunder, säger Stefan Lager, mönsterkortsansvarig på Multeks ägare, kontraktstillverkarjätten Flextronics.
Tillverkar för mobilerna
Ericsson är redan en volymkund hos Multek - många av mönsterkorten i mobiltelefonerna är tillverkade där. Multek omsatte ungefär 6 miljarder kronor förra året, vilket är ungefär dubbelt så mycket som den totala svenska mönsterkortsproduktionen. Man har 8 000 an-ställda i tio fabriker världen runt, den närmaste i tyska Boeblingen. Det senaste tillskottet kom i september då man köpte Mexicos största mönsterkortstillverkare.
- Multek har letat efter en lämplig fabrik i Europa i över ett halvår. Idag är Europa nettoimportör inom Multek, det är något vi tänker ändra på, säger Stefan Lager.
Framöver är det därför högst sannolikt att man bygger ytterligare en fabrik i Europa, troligen i något lågkostnadsland, i anslutning till Flextronics anläggningar i Ungern eller Polen.
Adam Edström