JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 10 Mbit/s via elnätet

Bredband även på landsbygden. Och det utan att behöva dra en massa nya kablar. Det lovar Karlstadsföretaget Ilevo leverera redan nästa år direkt i kundens vanliga eluttag.
Till skillnad från den försöksverksamhet med överföringshastigheter på 2-3 Mbit/s som redan finns med kommunikation via elnätet säger sig Ilevo klara överföringshastigheter på upp till 10 Mbit/s i full duplex. Om 18 månader ska hastigheten vara uppe i 1 Gbit/s.

- Jag ser ingen övre gräns för överföringshastigheten och inga begränsningar i tekniken, säger Martin Larsson som är utvecklingschef på företaget.

Kapaciteten på 10 Mbit/s måste dock delas av alla hushåll som är kopplade på samma lågspänningstransformatorstation. Det rör sig vanligen om cirka 100 till 200 hushåll i tätort.

Ilevo menar att deras lösning är en andra generationens PLC-lösning, Power Line Communication, som skiljer sig från den första generationen genom att den tar hänsyn till elnätets speciella karaktär.

- Elnätet är ett mycket kompetent nät men också världens mest komplicerade, säger Martin Larsson.

Tekniken, som företaget kallar Heimhorn, är tänkt att vara en lösning för Internetanslutning de sista kilometrarna ut till bostaden. Jämfört med tidigare generationer av PLC-system så har Ilevo enligt Martin Larsson lyckats göra kopplingen mot nätet bättre. Exakt vad som skiljer hans uppkoppling från andras är han mycket förtegen med. Men han jämför med utvecklingen inom mobiltelefoni.

- Antennen är viktig, har du en dålig antenn så blir mottagningen dålig.

Matchningen mellan sändare och mottagare ska också ha anpassats bättre till varandra i generation två.

- I botten handlar det om de olika motstånd som finns i nätet. Den första generationen var inte anpassad till elnätets speciella karaktäristik. Och i och med att den varierar är det ganska mycket att ta hänsyn till, säger Martin Larsson.

För att koppla upp sig via elnätet krävs ett modem som kopplas in i eluttaget på abonnentsidan. Vid elmätaren måste en kommunikationsbrygga kopplas in för att undvika att datasignalen filtreras bort. På modemet finns ett Ethernetuttag och ett uttag för IP-telefoni.

Dessutom krävs att elbolaget installerar en brygga över varje transformatorstation och vid ställverken måste uppkoppling mot Internet ske med fiberkabel eller annan teknik.

Martin Larsson har jobbat med dataöverföring via elnätet i elva år. Först inom ramen för en innovationscell inom Ericsson som lades ned och sedan i det egna företaget. Bakom företaget finns riskkapitalbolaget Itact som hoppas att Ilevos teknik ska ha blivit en succé inom tre år.

- Annars kan andra tekniker ha kapat åt sig för stora marknadsandelar, säger Fredric Gunnarson som är partner på Itact.

Redan har bland annat Sydkraft kört experiment med utrustning från schweiziska Ascom. Enligt projektledaren, Anders Nyman, har tekniken fungerat bra men kostat för mycket.

- ännu så länge går det inte att få någon ekonomi i det med de priser på bredbanduppkopplingar som gäller.

Han syftar på de 200 kronor som mer eller mindre har blivit ett standardpris per månad för ett hushåll med bredband. Ilevo ska dock komma under den kostnaden när deras utrustning kommer i produktion under nästa år.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)