Att SoC behövs är uppenbart. En basstation för WCDMA, för att ta ett exempel, kräver kretsar med mellan 6 och 10 miljoner grindar - tio gånger fler än en GSM-basstation. Dessa kretsar ska bestyckas med ett flertal processorer med olika arkitekturer, DSP-kärnor och inbyggda minnen. även 3G-telefonerna kommer att behöva kretsar med flera processorkärnor. Sådant kräver SoC-teknik.
Naturligtvis finns alltjämt mängder av problem och brister i SoC-flödet. Hindren må anstränga ekonomin och tidsåtgången - men de är inga tekniskt fundamentala stoppklossar.
Tillverkningssidan är troligen det led som fungerar bäst idag.
På verktygssidan finns alltjämt stor potential för framsteg, i synnerhet inom blandat analog-digital konstruktion och samkonstruktion av programvara och hårdvara.
När det gäller IP-block verkar medvetenheten i industrin ha ökat radikalt under det senaste året. Idag är det ingen som höjer ögonbrynen inför processorkärnor, DSP-block eller återanvändning av egna konstruktioner. Inte heller är det många som ifrågasätter vikten av IP-strategi. Och öppnandet av IP-börsen VCX ökar möjligheterna att omsätta IP-strategin i handling.
I Sverige finns en statligt stödd satsning på SoC, med bas i Norrköping. Denna har ännu så länge inte gjort särskilt mycket väsen av sig. Man får utgå från att de ansvariga där ändå är medvetna om att tåget går nu.
Adam Edström