- Första projektet blir att ta fram en kunskapskarta över Linköping och Norrköping med den kompetens som Acreo och universitetet har, säger Magnus Berggren som är tillträdande föreståndare på Coin.
Han jobbar i dag i ett projekt med att utveckla elektronik som kan tryckas på papper. Ett projekt som kommer att ingå i Coin. Med finns också företag i form av Thin film electronics som utvecklar organiska minnen och Micromuscles som gör konstgjorda muskler som kan fungera i människokroppen.
Inom Coin kommer ungefär 80 forskare att vara verksamma och Magnus Berggren tror att vi kommer att se de första produkterna och företagsavknoppningarna inom tre år.
- Vårt mål är att det här ska hamna i en produkthylla. Jag kan tänka mig att det är delar inom papperselektronik som kommer först, säger han.
Till projektet med elektronik på papper har man redan knutit externa partners och investerare som filmtillverkaren Agfa-Gevaert, Tetrapack och bolag från skogsindustrin.
Projektet innebär inte att det anställs några nya forskare eller att det startas någon ny utbildning i centrets regi. Men initiativtagarna hoppas att universitetets studenter ska få upp ögonen för forskningsområdet och därigenom möjliggöra nya studieinriktningar.
Jonas Ryberg