JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Universal Displays plastskärm snart redo för lansering

Amerikanska Universal Display har visat upp en prototyp för en böjlig plastskärm och samtidigt beskrivit hur man har löst många av problemen med att få organisk ljusemitterande teknik att fungera på plastsubstrat.
Böjliga plastskärmar kommer att revolutionera skärmmarknaden. Det menar forskaren Michael Weaver på det amerikanska skärmföretaget Universal Display. På en skärmkonferens i London i slutet av november beskrev han hur skärmteknik baserad på organiska molekyler har börjat finna tillämpningar på marknaden.

- Men detta är bara en början. Skärmar av detta slag kommer mycket snart att utvecklas från små passiva skärmar till färgskärmar med aktiv matris, först på konventionellt glas belagt med indiumtennoxid-belagt och sedan på plastsubstrat, sa han.

Att få organisk ljusemitterande teknik att fungera på substrat av plast är dock ingen enkel sak. Ett av huvudproblemen är att plastsubstrat släpper igenom alltför mycket syre och vatten som förstör de ljusemitterande molekylerna. Företaget har därför utvecklat ett särskilt ytbeläggningsmaterial som inte gör plastsubstratet mindre böjligt.

Måste öka livslängden

Med hjälp av detta har företaget gjort en prototypskärm med en livslängd på 1 000 timmar. Företagets mål för en kommersiell plastskärm är dock en livslängd på 10 000 timmar. Och dit räknar man med att nå under nästa år.

Att göra en skärm med aktiv matris på ett plastsubstrat är också knepigt eftersom substratet förstörs vid cirka 70°C och kisel kräver en tillverkningstemperatur på 400°C. Nya plastmaterial, som klarar temperaturer upp till 500°C, är dock under utveckling. Dessutom arbetar Lucent och Philips med att ta fram transistorer baserade på organiska material istället för kisel, vilket skulle erbjuda en alternativ lösning.

Universal Display samarbetar sedan 1994 med forskare vid Princeton University och University of Southern California. I oktober iår köpte företaget Motorolas patentportfölj inom organisk ljusemissionsteknik.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)