JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Emulatorer och realtidsoperativsystem

Två trender är tydliga i årets marknadsnyckel över emulatorer och realtidsoperativsystem. Dels satsar allt fler företag på så kallade "podar" för att ansluta emulatorn till olika processorfamiljer, dels växer stödet för Linux.
Hela listan, 31 kB

Marknadsnyckeln i detta nummer behandlar realtidsoperativsystem (RTOS) och emulatorer till salu på den svenska marknaden. Totalt presenteras modeller från ett tjugotal tillverkare. Priserna för realtidsoperativsystem ligger mellan 25 000 och 200 000 kronor.

Många konstruktörer väljer att komplettera sina avlusningsverktyg och simulatorer med en emulator.

I Elektroniktidningens marknadsnyckel finns emulatorer i olika prisklasser, från 2 000 upp till 49 000 kronor. Priset avser ofta grundsystemet, och kan sedan ökas på betydligt beroende på det slutliga systemets omfattning.

Den avgörande parametern när man ska välja emulator är vilken processor man skall avlusa. Priset stiger oftast i takt med antalet processorer som stöds. Vissa emulatorer fokuserar på en enda processorfamilj medan andra stöder flera processorer från olika tillverkare.

Processororienterade enheter

En trend som startats av tyska Isystem är användandet av så kallade podar. Pod står för Processor Oriented Device, och är en enhet som ansluts till emulatorn. Varje pod anpassar emulatorn till en specifik processorfamilj. En pod ansluts med hjälp av en flatkabel och ett speciellt kort som skjuts in i emulatorn.

Isystems senaste tillskott är en liten, portabel emulator som heter IC3000. Den använder en anpassad pod-sort som kallas Active Pod. Det speciella med denna är att emulerings- och spårningsminnet är integrerat i poden istället för i emulatorn.

även svenska EM-Teknik satsar på emulatorer som stöder flera processorer från olika tillverkare med hjälp av podteknik.

Ett annat viktigt kriterium när man skall välja en emulator är storleken på traceminnet. I tabellen kan man utläsa att många emulatorer är försedda med över 32 kbyte vilket oftast är tillräckligt.

En nyhet sedan förra årets marknadsöversikt är att Linux tagit ett stort steg fram som plattform för inbyggda system, även om det ännu inte gjort något större avtryck på emulatormarknaden. Det är bara Wind River som anger att de har emulatorer med Linux som målprocessor: Vision Ice och Vision Probe. Ungefär en tredjedel av realtidsoperativsystemen fungerar med Linux som plattform.

I seminariebilagan som följer med detta nummer finns även en översikt över kompilatorer, simulatorer, avlusningsverktyg och andra verktyg för inbyggnad.


Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)