JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En DSP för Ericssons 3G-baser

Två hjälpprocessorer jobbar parallellt med DSP-kärnan

DSP-giganten Texas Instrument avslöjar detaljer kring de tre första kretsarna i C64x-familjen. En är speciellt utvecklad för 3G-basstationer. Ericsson ska ha den.
För precis ett år sedan lät Texas Instruments täckelsen falla från sin digitala signalprocessorkärna C64x; en kärna som har tio gånger högre prestanda jämfört med föregångaren och som är tänkt att hitta sin plats i beräkningsintensiva tillämpningar. Nu spänner företaget återigen musklerna och bekräftar att provexemplar av de tre första medlemmarna i C64x-familjen kommer till sommaren.

De tre kretsarna är TMS320 C6414, C6415 och C6416. Den förstnämnda är en generell DSP, medan den andra är skräddarsydd för bredbandsnätens bryggor (gateways).

Den tredje betingar dock klart störst svenskt intresse då den är utvecklad speciellt med tanke på att ta en plats i nästa generation basstationer.

- Ericsson, Nortel, NEC och ytterligare tre företag har redan beslutat sig för att använda C6416 i sina kommande basstationer, säger Jean-Pierre Demange, chef för trådlös infrastruktur på Texas Instruments.

- Det innebär att vi redan knutit upp sex av de tio största basstationstillverkarna, de andra har inte bestämt sig än.

Ericsson har därmed beslutat sig för att även fortsättningsvis använda TIs DSP-kretsar i sina basstationer.

Ett intressant grepp för att höja prestanda hos C6416, jämfört med föregångaren C6203 som sitter i 60 procent av dagens basstationer, är att man byggt in två hjälpprocessorer på kislet som jobbar parallellt med DSP-kärnan utan att uppta dess tid.

Avkodar data och röst

Den ena hjälpprocessorn, kallad Turbo, har i uppgift att snabbt avkoda datakanaler. Genom att addera Turbo-processorn hävdar TI att ett chips klarar att avkoda 35 istället för 2 kanaler som arbetar med 384 kbit/s data.

Den andra hjälpprocessorn, kallad Viterbi, ska hjälpa till att avkoda röstkanaler.

- Viterbi gör att kretsen klarar att avkoda över 350 röstkanaler med bithastigheten 12,2 kbit/s. Utan hjälpprocessorn klarar DSPn 93 röstkanaler, säger Jean-Marc Charpentier, ansvarig för C6000-arkitekturen i Europa.

Eftersom alla tre kretsarna är uppbyggda kring samma kärna har de också en mängd likheter. Bland annat ska de tillverkas i en ren kopparprocess med kanallängden 0,12 µm, komma i 400-, 500- och 600 MHz-versioner samt inte konsumera mer än 440 mW vid 400 MHz.

Kretsarna härbärgerar också en hel mängd minne. Där finns 16 kbyte nivå 1-cache för data, 16 kbyte nivå 1-cache för program, 1024 kbyte nivå 2-cache för program och data samt 256 kbyte som kan användas likt en andra cacheminnesnivå. Dessutom ingår en uppsjö kommunikations- och minnesgränssnitt samt andra periferienheter.


Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)