TNET53xx är byggd kring två C54x DSP-kärnor som är klockade i 133 MHz. På samma krets finns en 125 MHz Risc-kärna i Mipsarkitektur och gränssnitt för bredbandsanslutning, två stycken UART, åtta USB-portar, PCI, och två Ethernet Mac-enheter.
TNETD 5320 finns också i en enklare variant kallad 5310 som bara har en DSP-kärna. Att TI valt en Mips-arkitektur i stället för till exempel Arm beror enligt företaget på att det varit viktigare att snabbt kunna få ut produkter på marknaden än att göra dem så strömsnåla som möjligt.
TI ger stöd för Linux och Vx Works för kommunikationsprocessorn och under dessa operativsystem körs sedan mjukvaran för bland annat IP-telefonin. I kretsen finns också stöd för att sätta upp ett virtuellt privat nätverk enligt IP Sec-standarden.
Kretspaketet finns i tre utföranden. Det enklaste är avsett för ren datatrafik och saknar möjlighet att ansluta telefon. Nästa steg är en version med kodare avkodare och gränssnitt för fyra telefonlinjer och datatrafik och sist en version för åtta telefonlinjer och datatrafik. Alla tre kretspaketen stödjer ADSL-standarderna G.dmt, Annex A, G.lite, G.hs och ANSI T1.413i2.
Kretspaketen kan byggas in antingen i ett externt USB-modem eller i ett PCI-kort för persondatorer. I båda fallen finns möjlighet att kombinera med trådlösa nätverk enligt IEEE 802.11 eller Bluetooth för att via en enhet koppla upp flera apparater i hemmet.
Enligt TI är den stora fördelen för teleoperatörer som väljer en lösning med IP-telefoni via ADSL att det blir möjligt att efterhand sälja fler telefonlinjer till kunden utan att behöva göra extra investeringar. Företaget räknar med en explosionsartad tillväxt och att det 2005 ska finnas 130 miljoner ADSL-användare i världen.
IP-telefoni via telenätet
Texas Instruments nya kretspaket för ADSL-modem klarar upp till åtta kanaler med röst via IP. |
Jonas Ryberg