JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Digitalverktyg för olika smaker

Konstruktörer är olika. Det bör avspeglas i verktygen, även om dessa i slutänden ska generera samma resultat. Det är filosofin bakom Mentor Graphics nya svit av verktyg för digitalkonstruktion, kallad HDL Designer Series.
Målet må vara detsamma - en effektiv och väl fungerande digital konstruktion realiserad som asic, FPGA eller IP-block. Men individerna i projekten har olika erfarenhet, bakgrund och smak. Somliga jobbar ensamma, andra i mindre grupper och en del i stora projekt utspridda på flera orter eller rentav länder.

Ibland är användarvänlighet viktigare än en komplett lösning, men det kan lika gärna vara tvärtom. Mentor Graphics nylanserade svit HDL Designer Series försöker att tillgodose så många av dessa behov som möjligt genom att förpacka funktionerna i verktygen på olika sätt.

I botten ligger det fyra år gamla konstruktionsverktyget Renoir för grafisk konstruktionsinmatning. Detta har på sedvanligt maner genomgått en rad uppgraderingar.

I HDL Designer finns också en rad funktioner hämtade från företaget Escalade, som Mentor köpte förra året. Dessutom har funktionerna för textredigering förbättrats.

Resultatet består av tre delar: HDL Pilot, HDL Author och HDL Detective. De säljs även i ett helt paket, och dessutom kombinerat med simulatorn Modelsim under namnet HDL Ultra.

Pilot är konstruktionsmiljön, här finns funktioner för att studera konstruktionen och dess hierarki. Poängen är att alla konstruktionsdata är tillgängliga på ett ställe.

Verktyget automatiserar konstruktionsflödet och det är härifrån användaren kommunicerar med andra verktyg, för syntes, simulering, FPGA-layout och annat. Här finns också funktioner för att skriva och hantera script i Perl eller Tcl/Tk.

Grafik och text på flera sätt

Author är verktyget där konstruktionsarbetet utförs i detalj. Konstruktionen kan skrivas i VHDL, Verilog eller matas in grafiskt som tillståndsmaskiner, blockdiagram, sanningstabeller eller flödesscheman. Det går att ställa in redigeringsprogrammen för olika kodstil.

En ny funktion för konstruktion av gränssnitt gör det lättare att koppla ihop tidigare konstruerade block. Verktyget har tre lägen som ska matcha olika konstruktörers behov.

Med Analyzer går det att byta synsätt på konstruktionen, från grafik till text. Ett tillståndsdiagram översätts automatiskt till exempelvis VHDL, och vice versa. Verktyget klarar obegränsat antal hierarkiska nivåer.

Här finns också funktioner för dokumentation, samt OLE-koppling som gör det lätt att klippa och klistra konstruktionsdata och grafik i exempelvis Word eller Powerpoint.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)