JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ledande lim ger billigare och bättre bildskärmar

Om zebrakontakterna i bildskärmarna ersätts med ledande lim kan man få högre bildupplösning till lägre pris. LC-Tec använder redan tekniken i sin tillverkning.
Anisotropt ledande lim, ACL, nämns allt oftare som ett alternativ för att förbinda LCD-moduler med underliggande drivelektronik. Traditionellt används zebrakontakter, vilka fungerar dåligt med dagens krav på högre bildupplösning och lägre tillverkningskostnader.

- Ledande lim är mycket intressant inom bildskärmtillverkning. Tekniken är inte så utbredd ännu, men den kommer definitivt att växa, säger Björn Eriksson, produktansvarig på LC-Tec.

Borlängeföretaget LC-Tec tillverkar stora skärmar med hög upplösning, vilket innebär att många tätt sittande ledningar måste kunna anslutas till övriga komponenter. Det ställer krav på att anslutningarna kan göras mycket små. I fabriken i Borlänge använder LC-Tec ledande lim för att förbinda glasdisplayen med drivelektroniken.

- Vi hade en del inkörningsproblem i början när vi skulle komma i gång, men nu rullar det på felfritt. Det krävs att man har bra kontroll över processen och kan optimera parametrar som tid, tryck och värme, säger Björn Eriksson.

Slipper dyr kontakt

C Technologies använder ännu inte ledande lim i tillverkningen av sina läspennor, men anser att tekniken är mycket intressant och tittar på möjligheterna att gå över till ACF-montering.

- Tillverkningskostnaderna för C-Pen kommer att minska om vi går över till att använda ledande lim i stället för kontakter mellan displayen och kretskortet, säger Ola Håkansson, projektledare på C Technologies.

Zebrakontakter har för grov bendelning för att klara de allt större datamängder som passerar mellan bildskärmen och elektroniken. De klarar som lägst en bendelning på 0,5 mm, medan anisotropt ledande lim, ACF, kommer ner till åtminstone 100 µm.

Att använda ledande lim innebär även större tillförlitlighet. Zebrakontakten måste monteras manuellt och då är risken för fel större. Den är även känsligare för mekanisk påverkan. Det blir dessutom billigare och lättare att tillverka kort som har ledande limanslutningar, då processen kan automatiseras.

Jan Oderby på företaget Micro Joining som säljer ledande lim bekräftar att intresset ökar för lim inom branschen.

- Såväl kontraktstillverkare som kunder med egen produktion hör av sig rörande utrustning för automatisk ACF-montering, säger han.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)