Per Kjellander pekar på att de större konsulterna kan gynnas när Ericsson drar ner på antalet leverantörer, men tror inte att de aktuella besparingarna kommer att ha så stor påverkan i det långa loppet. Han tror inte att Ericssons utrensning i konsultleden kommer att leda till någon allmänt sänkt prisnivå i branschen.
- Priserna för i år är ju satta. Ramavtalen blev klara i början av året.
Också komponentdistributörerna, som upplevde rekordtillväxt förra året, har fått se tillväxten sakta ner betydligt under vintern.
- Det är fortfarande väldigt bra leveranser, men det är kanske den minskade orderingången som är oroande, säger Ulf Gladh på komponentdistributören Eurodis.
Lugna tillverkare
Kontraktstillverkaren Vellige Electronics vd Claes Wretlind tycker också att bilden är oklar.
- Den centrala frågan är 'vad kommer Ericsson egentligen att göra'? även tidigare har ju elektroniken varit outsourcad, säger han.
Claes Wretlind tror att många svenska elektroniktillverkare kommer att påverkas av Ericssons besparingar.
- Kontraktstillverkningsbranschen i Sverige har ju till stor del blivit en outsourcad Ericssonverksamhet. Ericssons del motsvarar nog minst 10 miljarder.
För sitt eget företag ser han däremot inte att Ericssons planerade besparingar kommer att ha någon större direkt effekt, då Ericsson hör till Vellinges mindre kunder.
Claes Wretlind tror att kapacitetsutnyttjandet i tillverkningen kan minska, vilket vore en nackdel, men pekar också på att marknadsproblemen för telejättarna kan sänka komponentpriserna och lätta på komponentbristen, vilket kan ha en positiv effekt. Den sammantagna bilden kommer att variera mellan företagen.
Mats Hultin, vd för kontraktstillverkaren Norrtelje Elektronik, är inte heller oroad för egen del.
- Paradoxalt nog har vi ju en ökande orderstock. Vi har en väsentligt högre orderstock nu än för tre och sex månader sedan, och förra veckan levererade vi mer än någonsin. När vi läser tidningarna känns det ju som om vi går mot strömmen. säger Mats Hultin.
Alexander Kristofersson