JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Omättligt behov av inbyggda processorer

Processorer för inbyggda system kan man aldrig få för många av. Det tycker i alla fall inte företagen bakom USA-mässan Embedded Processor Forum.
Både Mips Technologies och Arc presenterade nya versioner av sina 32-bitars processorer för inbyggda system på mässa. Båda företagen var rörande överens om att vägen till framgång heter minskad energiförbrukning.

En av de nya processorfamiljerna från Mips heter MIPS32 4Ke. För
att få ner strömförbrukningen har Mips kompletterat processorkärnan med en grindad klocka. Hur många grindar klockan ska hantera bestäms under syntetiseringen från IP-block till kisel. Om utrymmet är begränsat väljer man färre grindar. Enligt företrädare för Mips kommer 4Ke-familjen bara att kräva hälften så mycket energi som sin föregångare.

Minskat minnesbehov

Arc visade upp Arcompact, en arkitektur som tillåter konstruktörer att blanda 16- och 32-bitarsinstruktioner i företagets nya 32-bitars Risc-processor, Tangent A5. Fördelen med den nya arkitekturen är att minnesbehovet minskar med upp till 30 procent, vilket ska leda både till lägre energiåtgång och lägre kostnad för systemkretsar. Nackdelen är att Tangent A5 inte blir bakåtkompatibel med tidigare processorversioner.

Det minskade minnesbehovet med hjälp av Arcompact åstadkoms genom att använda 16-bitars instruktioner till de vanligaste operationerna, och genom att kunna blanda 16- och 32-bitarsinstruktioner utan att kompilatorn för den skull behöver växla mellan två tillstånd.

Mips och Arm satsar båda på processorkärnor med flyttalsmotor. Både Mips nya 64-bitars processorkärna MIPS64 5Kf och riscprocessorkärnorna Arm9 och Arm10 får tillägg för flyttalsmatematik, något som hitintills mest funnits för pc-processorer.

Det är främst digital-tv-mottagare, strömmande video och andra ljud- och grafiktunga tillämpningar som använder sig av flyttalsmatematik. Genom att låta flyttalsoperationerna äga rum i processorkärnan sparar man in många klockcykler.


Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)