JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enklare strömförsörjning

Vicor vill stå för allt mellan eluttag och kretskort

Med tre nylanserade produktserier och en webbaserad konstruktionstjänst vill kraftmodultillverkaren Vicor göra det så enkelt som möjligt för konstruktörer att förse sina alster med ström
På Vicor är man väl medveten om att strömförsörjningen ofta har låg prioritet i konstruktionsarbetet. Strömmatningen kommer ofta in sent och designas dessutom av konstruktörer med ringa erfarenhet av analog konstruktion. Följaktligen tror man sig kunna tjäna pengar på att förenkla så långt som möjligt. Tanken är förstås också att inte ge avkall på prestanda.

Nyligen lanserade man i detta syfte tre produktserier: strömaggregaten Lopac, inbyggnadsmodulerna Vipac och anslutningssystemet Modumate.

Lopac, den mest kompletta lösningen, är en familj fläktkylda strömförsörjningslådor som finns i tre storlekar med mellan en och sex utgångar. Enligt företaget ger dessa lådor marknadens största effekt i förhållande till sin storlek. Den minsta klarar upp till 600 W vid 230 V matning, och den största klarar 1 500 W. Verkningsgraden ligger mellan 75 och 80 procent. I lådorna sitter Vicors effektmoduler, som numera finns i nära 600 olika varianter.

Vipac är ett mellanting mellan moduler och färdiga lådor. Här har tillverkaren tagit sina egna kraftmoduler, monterat dem på en aluminiumbricka för värmeavledning och försett dem med filter, processorstyrning och annan kringelektronik. Resultatet har blivit inbyggnadsmoduler där ingången direkt kan anslutas till eluttaget och utgångarna kan gå direkt till kretskort.

Tre storlekar

även Vipac finns i tre storlekar, med uteffekter på mellan 50 och 900 W. De kan ha mellan en och tre utgångar, och ge mellan 0,5 och 48 V utspänning. Eftersom de inte är mer än 18 mm höga passar de bra i tillämpningar där kretskorten sitter tätt.

Vipacmodulerna kan kundkonfigureras i hög grad, vilket enklast görs via den för ändamålet utvecklade webbtjänsten kallad Vpac. På www.vicr.com/vcad finns ett formulär där användaren anger in- och utspänningar, och därefter guidas genom en ganska enkel serie frågor om tillämpningen. Programmet designar sedan automatiskt Vipacmodulen och ger användaren ett produktnummer samt ritning och datablad. Därefter kan användaren beställa denna produkt från den lokala distributören, som i Sverige är Powerbox i Gnesta.

Det tredje elementet i ansträngningarna att förenkla för konstruktörerna är ett egenutvecklat anslutningssystem, kallat Modumate. Det består av yt- eller hålmonterade kontaktdon som är anpassade till produktionsmaskiner, samt ett antal flatkablar för anslutning av Vicors kraftmoduler till kretskortet. En viktig egenskap är att kontaktdonen och kablarna klarar de höga strömstyrkor - ofta upp till 100 A - som kraftmodulerna genererar.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)