Han är övertygad om att det går men tänker inte stanna där. Siktet är inställt på tre dollar när produktionen når volym.
- Pratar du med tillverkare av konsumentelektronik i Taiwan säger de att det är nödvändigt med ett pris på tre till fem dollar för att de ska tänka sig att bygga in Bluetooth i sina produkter.
Idag är priset högre och volymproduktionen som ska ske med Taiwanesiska TSMCs rf-CMOS-process har ännu inte kommit igång. Men med ett produktionsutfall på 60 procent ska fem dollar vara nåbart. Företaget hoppas dock på ett utfall på 85 procent.
- Vi har överkompenserat i designen av rf-delen för att få ett bra utfall, säger Hock Law.
Transilica startade av Hock Law i San Diego, USA, för två år sedan för att utveckla en minimal programvarustack för Bluetooth. I brist på passande kisel bestämde sig företaget för att ta fram eget och idag har de en komplett programvaru- och kisellösning.
Till skillnad mot många andra som tillverkar Bluetoothkretsar har Hock Law inte mobiltelefonmarknaden som första mål för produkterna.
- Den marknaden är svår att ta sig in på för en nykomling. Telefontillverkarna är otroligt noga när det gäller nya leverantörer och tiden från konstruktion till färdig produkt ligger på runt 18 månader. Det är för lång tid för oss som är ett nytt företag.
I stället siktar företaget in sig på produkter som trådlösa telefoner, datorutrustning och mp3-spelare.
- Där är priset mer avgörande eftersom det inte finns några subventioner som på mobiltelefonmarknaden. Varje produkt måste bära sina egna kostnader.
För att kretsarna ska bli billiga satsar företaget på att ha så lite minne som möjligt på kretsen. Minne, särskilt SRAM, tar mycket plats på kiselskivan när den tillverkas.
- Vi har en stack på 64 kilobyte. Det är mindre än en fjärdedel mot vissa konkurrenter, säger Richard Barret, företagets försäljnings- och marknadschef.
Kretsen innehåller 4 kilobyte SRAM och 64 Kilobyte flashminne. Det räcker enligt företaget för att köra två profiler samtidigt. Programvaran i kretsen körs på en licensfri 8051-mikroprocessorkärna vilket ytterligare sänker kostnaderna för företaget. Bland andra Cambridge Silicon Radio och Infineon har valt att använda en betydligt kraftfullare ARM-kärna i sina produkter.
- Vi har gott om utrymme i 8051:an än så länge, säger Richard Barret.
Den första kretsen, en enkretslösning kallad Onechip TR0740, finns till försäljning. I slutet av sommaren ska två nya varianter med integrerad kodare/avkodare för tal eller integrerat USB-gränssnitt lanseras. Största kunden hittills är Memorex som beställt kretsar för drygt 300 miljoner kronor. Transilica är hittills representerade på den asiatiska och amerikanska marknaden med enligt Richard Barret finns långt framskridna planer på att öppna ett europakontor i Kista utanför Stockholm.
Jonas Ryberg