Fabriksnedläggningen innebär att tillverkningen av 64 Mbit-enheter för 128 Mbit- och 144 Mbit-minnen minskar från 4 miljoner till 3,2 miljoner enheter per månad. Antalet 64 Mbit-enheter för 256 Mbit- och 288 Mbit-minnen minskar ändå mer, från 2 miljoner till 400 000 enheter.
Tidigare i våras gav Toshiba tillsammans med minnestillverkarna Samsung och Elphida sitt stöd för Rambus framför synkrona DRAM, SDRAM, och utlovade en satsning på massproduktion av Rambus-minnen. Men redan nu talar alltså Toshiba ett annat, försiktigare språk. Rambus DRAM är forfarande ett relativt dyrt minne och efterfrågan har hittills varit svag.
Intels stöd minskar
Att Intels chef Craig Barett dessutom går ut och meddelar att företaget inte längre helhjärtat stöder Rambus som främsta minnestyp för sina Pentuim-processorer gör inte tillvaron ljusare för minnesarkitekturen.
Intel öppnar därmed dörren för möjligheten att SDRAM blir den vanligaste minnestypen till sina processorer. I och med detta blir det mer sannolikt att Rambus-minnena i praktiken bara kommer att bli ett alternativ för tillämpningar med mycket höga prestandakrav, där priset spelar en mindre roll.
Lisa Ringström