JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Renrum som öppnar dörren

På sex platser i Sverige välkomnar man industrin i det allra heligaste: renrummet. Ytterligare två laboratorier funderar på att slå upp sina renrumsdörrar på sikt.
Kommersiella renrum i Sverige


Den som vill ligga i framkant när det gäller forskning, utveckling och produktion av komponenter och material inom elektronikens värld måste idag ha tillgång till renrum. Därför har intresset för att hyra in sig i ett renrum blivit allt större, inte minst internationellt.

I Sverige bjuds sådana möjligheter i första hand av en handfull universitet och av forskningsbolaget Acreo. Elektroniktidningen har kartlagt åtta laboratoriecentra med renrum på över 6 000 kvadratmeter; Chalmers nya MC2-labb, Mitthögskolans renrum i Sundsvall och östersund, renrummen på Lunds universitet, Uppsala universitets ångströmlabb, KTHs halvledarlabb - HLB, där Acreo hyr in sig och Acreos labb i Norrköping och Hudiksvall.

Renrumsbranschen är ny och växande. Bara HLB och Acreos inhyrda del i HLB och labb i Norrköping är ännu i full drift. De övriga labben är delvis nya och jobbar fortfarande med installation och intrimning av ny utrustning. Flera har börjat köra med äldre utrustning som de haft med sig i boet.

öppenhet skapar drivkraft

Det är naturligtvis ett ökat behov, både i forskarvärlden och hos små och stora företag, som gör att renrummen för forskning- och utveckling och småskalig produktion blir allt fler. Fördelarna med att näringsliv och akademi gemensamt kan utnyttja renrumskapacitet är flera. Dels kan det leda till att korsbefruktning av idéer och kompetens. Dels kan det leda till avknoppningsföretag, vilket ständigt sker hos Acreo men även vid de andra renrummen.

- Acreos affärsidé är att överföra kunskap till elektronik- och optikbranschen. Det är också en unik situation när företag kan komma åt processer för allt ifrån att testa drömmar till att sätta upp en egen fabrik, men utan att själva behöva bygga ett renrum, säger Mårten Armgarth som är försäljningsansvarig på Acreo.

Att bygga och driva ett renrum är enormt kostnadskrävande. Det är få förunnat att ha ett eget. Och ju fler som delar på kostnaderna, desto bättre. Med tillgång till renrummet och dess infrastruktur kan även små företag utvecklas på ett sätt som varit omöjligt annars.

Acreo erbjuder ofta en totallösning inklusive operatör. MC2 har också som mål att driva en kommersiell enhet. Olof Engström som ansvarar för uppbyggnaden av MC2 berättar att det formellt fortfarande finns en del beslut att fatta men att tanken är att man ska bilda ett aktiebolag tillsammans med Chalmers, de anställda och staten, där verksamheten kommersialiseras.

Redan nu kan företag komma in med sina recept och hyra maskiner, per timme med eller utan operatör, givet att de har egen renrumskompetens.

Säljer kompetens

Det är också fritt fram för alla som jobbar i MC2-labbet att dra nytta av sina idéer, bjuda in riskkapital och skapa avknoppningsföretag. Dessutom gör man en marknadsundersökning som ska visa vad man, utifrån de egna resurserna, ska kunna starta för produktion inom MC2.

- Det vi egentligen säljer är kompetensen som finns i huset. Vi är

en av de största mikroteknologiska enheterna i världen med stor bredd

och ett mycket gott rykte internationellt, säger Olof Engström.

- Vi förhandlar med en av världens största halvledartillverkare om att överföra utrustning och ett fyraårigt forskningprojekt. Det ser vi som starten för kommersialiseringen och det kommer att ta stora delar av labbet i anspråk.

Samtidigt understryker han hur oerhört viktigt det är att den kommersiella verksamheten inte får tränga undan forskningen.

De andra labben kan bara erbjuda uthyrning med operatör i begränsad utsträckning. Därmed sätter man också fingret på en av de största nackdelarna med att dela renrum.

När fler personer handhar utrustningen kan det ge större slitage än då ett fåtal ansvarar för det operativa.

Ibland kan det också uppstå konflikter när någon modifierar instrument på ett sätt som inte passar andra användare.

Förutom de renrum för forskning, utveckling och småskalig produktion som vi kartlagt så har naturligtvis många tillverkningsföretag renrum för produktion. Idag är de flesta slutna för externa användare, men det kan till viss del bero på att man ännu inte kommit på tanken att hyra ut.

- Att hyra ut delar av renrummet ingår inte i planen just nu, men det är inget som vi utesluter på sikt, säger Patrik Evaldsson, vd på Optillion som bygger eget renrum för produktion av sändtagare i Kungens kurva, men som än så länge håller till på KTHs halvledarlabb i Kista.

När det gäller forskning har Uppsala universitet ett avancerat renrum vid ångströmlaboratoriet. Men enligt vad Elektroniktidningen erfar är detta dock ännu inte öppet för användare utanför universitetsvärlden. Det lär dock pågå interna diskussioner om att ändra policy.


Erika Ingvald

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)