Vad ska du göra på Celoxica?
- Jag ska syssla med frågor som vilken typ av konstruktion vi ska understödja och hur systemet skall utvecklas framåt. Jag ska bland annat samordna utveckling och marknadsföring, det vill säga det som går att göra med vad som går att sälja. Men jag har också ett stort inflytande på dagliga frågor.
Vilka erfarenheter från din tid på Ericsson kan du bidra med?
- Jag lång erfarenhet av att utveckla, introducera och använda metoder och hjälpmedel för hårvaru- och mjukvarukonstruktion. Jag kan också ge dem kundperspektivet eftersom en stor del av de kunderna är telekom- och dataföretag.
Varför blev det Celoxica?
- De har ett utvecklingssystem som jag alltid drömt om. När man konstruerar hårdvara med Celoxicas produkt skriver man kod på samma sätt som när man programmerar i Visual C++. Sedan kompileras koden, som har en del tillägg för bland annat parallellism, synkronisering och generell storlek på variabler, för att göra en simulering eller för att köra ut nätlistor till en FPGA eller för att få fram VHDL-kod.
Systemet understödjer också samkonstruktion av mjukvara och hårdvara. Det är också en mycket lämpligt miljö för utveckling av rekonfigurerbar maskinvara, ett av mina huvudintressen från Ericsson
När kom du första gången i kontakt med företaget?
- Jag stötte på Celoxica på en mässa 1997. Sedan deltog jag i ett EU-projekt där vi på Ericsson testade systemet tillsammans med Infineon och Matra BAE. Syftet med projektet var att utvärdera systemet som då inte var en kommersiell produkt, ge feedback feedback och hjälpa till att specificera och utveckla det till en kommersiell produkt.
Hur gick projektet?
- Vi använde verktyget för att konstruera hårdvara för komprimering och uppackning av huvuden på IPv6-pakete i Ericssons router RXI820. Konstruktionsarbetet gick tre till fyra gånger fortare än med traditionella metoder. Detta verifierades också av resultaten från Infineon och Matra.
Per Henricsson