Han har just startat Mesophotonics, det senaste fotonikföretaget att knoppas av från universitetet.
Med hjälp av fotonisk kristallteknik siktar Mesophotonics på att ta fram kiselkompatibla vågledarkomponenter. Detta har varit professor Parkers huvudsakliga forskningsområde under ungefär åtta år och nu var det dags att omsätta forskningen i praktiken.
- Just nu är marknaden inte mogen för vår teknik, men det kommer den att vara när vi är redo att börja lansera produkter, säger han.
Företaget har säkrat 2,8 miljoner pund i finansieringsstöd för de kommande två årens utvecklingsfas från teknikinvesteringsbolaget BTG.
- Om två år räknar vi med att kunna visa upp de första komponenterna. Om vi sedan får ytterligare finansiering planerar vi att börja tillverka provexemplar om tre år och ha full tillverkning igång om fyra år.
Tre komponenter ska tas fram i första hand - kopplingskomponenter för DWDM-system, en vågledarlaser och en dispersionskompensator. Samtliga kan tillverkas med konventionell CMOS-teknik i vanliga halvledarprocesser.
Mesophotonics teknik innebär i korthet att hål etsas i kristallmaterial med lägre brytningsindex än kisel, som idag utnyttjas i vissa vågledarkomponenter. Lägre brytningsindex innebär att det är lättare att få in ljus i kristallstrukturen, som därmed kan hantera mer ljus, vilket i sin tur gör komponenterna effektivare.
Gittan Cedervall