Med Polen kan det sägas vara tvärtom. Den moderna elektronikindustrin är egentligen bara några år gammal. De strukturer som krävs för storskalig produktion och försäljning av mer sammansatta elektronikprodukter saknas.
Det är därför som tillverkning i båda länderna ska utnyttjas tillsammans, tycker bland annat kontraktstillverkarna Flextronics och Note, tidigare Norrtelje Elektronik. Och trots att Flextronics nyligen beslutade att lägga ner sin Katrineholmsfabrik och säga upp 1 500 anställda i Sverige så är det inte helt tydligt ifall den polska tillverkningen så att säga tar jobb från Sverige, eller ifall den ger fler jobb i Sverige på sikt.
Note positivt
- Vi har kunnat anställa många i Sverige, tack vare produktionen i Polen, hävdar Erik Stenfors som är något av arkitekt bakom Notes polska satsningar.
Han har trots allt sin uppfattning helt klar om att samarbetet ökar volymerna i bägge länderna.
Note äger inte själva fabriker i Polen, men har ett helägt polskt dotterbolag som handlar upp tjänster från underleverantörer där och i närliggande länder. (Se artikel på sidan 61.) Företaget har inget mått på sin produktion i östeuropa, men storleksordningen skulle kunna vara 10 miljoner kronor per år.
även Kristian Krassman, ordförande i Metallklubben vid Note, ser mycket positivt på den polska produktionen, men framhåller främst att den ger avlastning åt Norrtäljeanställda som är utarbetade efter en lång högkonjunktur, snarare än att det skulle ge mer jobb.
Billigt men nära
Vad gäller Flextronics så levererar den polska fabriken mycket till Karlskrona, där företaget har sitt västeuropeiska huvudkontor. Och även om företagets västeuropeiska ledning har talat om att styra över så mycket volymproduktion som möjligt till Polen, så vill Christer ågren, platschef i Tczew, hålla fram att det just är närheten mellan ländernas produktionsdelar som är styrkan.
- Om man bara vill ha ren volymproduktion av enkla produkter med så låga förädlingskostnader som möjligt så finns det billigare länder i världen än Polen, säger han och nämner Kina och Mexiko.
Men med allt kortare produktcykler är det inte säkert att tillverkningen av en produkt någonsin hinner flyttas till de länderna innan produkten är föråldrad. Polen ligger däremot tillräckligt nära för att det ska gå. Polens produktion skulle alltså kunna stärka konkurrenskraften för svenska systemtillverkare och därmed ge fler jobb här på ett par års sikt.
Dessvärre kanske det är klen tröst för de 1 500 personer som nu varslats från Flextronics i Sverige.
Alexander Kristofersson